Bert Slagter: “Niet zo heel veel tijd meer om de verspreiding van het virus tot stilstand te brengen”

Het aantal besmettingen blijft maar steeds sneller stijgen. Experts hameren op zwaarder geschut: de samenleving moet weer een stap terugzetten, maar tot vergaande maatregelen is het deze week nog niet gekomen. 

Wiskundige en expert complexiteit Bert Slagter volgt de corona-ontwikkelingen op de voet. Wat vindt hij van de huidige strategie van het kabinet? En hoe groot gaat deze tweede golf worden, gelet op de alsmaar toenemende besmettingen? “Er is veel meer verspreiding van het virus”, zegt Slagter. “Als je met deze groeisnelheid verdergaat dan kom je op 20 oktober al op het punt dat de COVID-IC-plekken de reguliere zorg verdringen. We hebben simpelweg niet zo heel veel tijd meer om de verspreiding tot stilstand te brengen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Willem II-supporters negeren coronaregels compleet

Des te gekker is het dat bij een bijeenkomst van supporters van Willem II het eergisteren compleet misging. Ze keken op een plein in het centrum van Tilburg met zo’n 1000 man tegelijkertijd op groot scherm naar een wedstrijd van hun club tegen Rangers FC. Het was dit seizoen voor het eerst dat Willem II Europees voetbalde en dat werd uitbundig gevierd. Maar de coronaregels werden totaal genegeerd.

SP-fractievoorzitter en voetballiefhebber Lilian Marijnissen vindt het onbegrijpelijk dat de burgemeester van Tilburg toestemming gaf voor de bijeenkomst van feestende en zingende voetbalsupporters. “Ik vind het een mes in de rug van bijvoorbeeld het zorgpersoneel. Ik vraag me af: hoe kijken die mensen naar deze beelden?”

Ook hamert de SP-leider op de rol van de regering. Volgens Marijnissen handelt het kabinet nu te traag. Ook vindt ze dat het kabinet te weinig doet met de mening van experts, zoals de deskundigen van Red Team. Daarnaast vindt ze ook dat de regering te veel hamert op de eigen verantwoordelijkheid van de burger, maar ondertussen zelf niet de zaken even goed op orde heeft: “Ik vind dat een overheid die er zo in faalt dat de mensen getest kunnen worden, niet bijdraagt aan draagvlak en vertrouwen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Ook arts-microbioloog Anne Wensing wordt niet bepaald blij van de beelden van de feestende Willem II-supports, die massaal de coronaregels aan hun laars lappen. “Ik denk dat we hier nu gewoon een keiharde les moeten trekken, om dit niet te laten gebeuren. De ziekenhuizen lopen vol. Dat betekent gewoon dat het echt 2 voor 12 is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

 

Vergelijkbare artikelen