Voorzitter belangenvereninging NU’91 Stella Salden maakt zich zorgen over tweede golf: ‘’Het zit nog op ons netvlies wat er allemaal gebeurd is.’’

De roep om een landelijke corona-aanpak zwelt aan nu vandaag het hoogste aantal coronadoden sinds eind mei werd gemeld. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, moet alles op alles zetten om de coronabesmettingen te stoppen. Bij ziekenhuizen staat het water alweer aan de lippen. Er is te weinig personeel en het personeel dat er is moet nog steeds bijkomen van de eerste coronagolf. Stella Salden, voorzitter van belangenvereniging NU’91, maakt zich grote zorgen en vraagt om actie. En hoogleraar Ira Helsloot wil juist een tandje terugschakelen. Hij vindt de paniek rondom corona onterecht en de huidige corona-aanpak geldverspilling.

Hubert Bruls vraagt zich af of Nederland niet te klein is voor regionale aanpak om verspreiding van het coronavirus in te dammen. ‘’In een paar uur tijd kun je van noord naar zuid en van oost naar west. We zien nu al door de maatregelen in de Randstedelijke regio’s dat mensen grotere feesten en partijen in Gelderland houden.’’ Toch plaatst hij ook een kanttekening bij een landelijke aanpak. ‘’Als we nu het hele land in een soort tweede lockdown gaan doen, dan over-reageer je ook wel op dit moment.’’

Bruls over de corona-aanpak

Ook de regio van Bruls gaat oranje-gebied worden. ‘’Je ziet het wel ontwikkelen, maar je kan het niet voorspellen. Dat is ook een kenmerk van een crisis. We hebben afgelopen weken met name onder jongeren gezien dat het oploopt, dus het is ook terecht dat we daar nu meer maatregelen op gaan nemen.’’

Bruls noemt de fors oplopende cijfers van de verspreiding van het coronavirus zorgelijk. ‘’Je merkt dat de cijfers zeker vanaf begin september echt fors beginnen toe te nemen. We zien nu ook dat de ziekenhuisopnames beginnen te stijgen en die combinatie maakt dat we echt wel moeten gaan ingrijpen.’’

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Stella Salden maakt zich zorgen over personeel

Stella Salden die met belangenvereniging NU’91 opkomt voor zorgmedewerkers maakt zich grote zorgen of het personeel een tweede golf wel aankan. ‘De zorgen dat we het emotioneel en psychisch aankunnen zijn terecht. Het zit natuurlijk nog helemaal op ons netvlies wat er allemaal gebeurd is. Niet alleen in de ziekenhuizen, maar ook in de verpleeghuizen, gehandicaptenzorg en de thuiszorg.’’

Stella Salden: ‘’Die zorgen komen er allemaal weer met heel veel verzorgenden verpleegkundige die gewoon nog niet fit zijn, nog niet uitgerust zijn en ook de vragen hebben of zij straks wel voldoende beschermende hulpmiddelen. De testen zijn nog niet op orde. Er zitten nog heel veel zorgen.’’ Ook maakt Salden zich zorgen over het tekort aan personeel. ‘’We hebben te weinig mensen. We hadden al te weinig mensen voor de coronatijd. Nu zijn er ook nog heel veel mensen ziek geworden en nog steeds niet hersteld. We kunnen afspraken en plannen maken, maar personeel toveren we er echt niet zomaar bij.’’

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Hoogleraar Helsloot is tegen een tweede lockdown

We spreken inmiddels van de langgevreesde tweede golf. Een tweede lockdown is dan ook allesbehalve uit te sluiten. Intensivist Diederik Gommers zei op radio 538 dat ‘’die tweede lockdown er gewoon gaat komen.’’ Een schrikbeeld voor hoogleraar Besturen van Veiligheid van de Radboud Universiteit Ira Helsloot. ‘’Ik zou perplex zijn. Ook Gommers en noem ze allemaal maar op, moeten toch hebben gezien wat een enorme gevolgen zijn geweest van de lockdown.’’

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Volgens Helsloot geven we als land normaal gesproken twintig- tot veertigduizend euro uit per gewonnen gezond levensjaar. Het bedrag wat een patiënt ongeveer mag kosten een gezond levensjaar te winnen. Nu is dat honderd tot duizend keer zoveel.’’ Volgens Helsloot gaat het te weinig over de lange termijn van deze crisis.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk het hele gesprek hier terug. 

Vergelijkbare artikelen