Grote zorgen om stijgend aantal coronabesmettingen in verpleeghuizen

Het aantal coronabesmettingen in verpleeghuizen neemt snel toe, de afgelopen week was er sprake van een verdubbeling. Specialist ouderengeneeskunde Nienke Nieuwenhuizen maakt zich grote zorgen. En Nico Garstman en Julian Hooikaas werken in de zorg. Net bijgekomen van het heftige voorjaar, moeten ze zich klaarmaken voor de tweede golf coronapatiënten.

Het totaal aantal nieuwe besmettingen ligt op 2364. Er liggen inmiddels 475 mensen in het ziekenhuis. Dat is een stijging van 55 ten opzichte van gisteren. En wat vooral verontrustend is: het aantal besmettingen in verpleeghuizen neemt snel toe.

Als wij zeggen dat het niet gaat, dan gaat het ook echt niet

Nico Garstman is IC-verpleegkundige en werkt in Groningen op een IC-afdeling. Hij kreeg veel coronapatiënten uit andere delen van het land. Groningen is nu uitgeroepen tot zorgelijke regio. Maakt hij zich zorgen?

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Stijging van de besmettingen

Nienke Nieuwenhuizen, specialist ouderengeneeskunde, heeft het idee dat we momenteel achter de feiten aanlopen. “We moeten proberen samen na te denken hoe we het gaan doen”. Daarmee is Julian Hooikaas het roerend eens. Hij benadrukt dat het belangrijk is dat iedereen zich aan de maatregelen houdt en vooral mee blijft doen.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Elke week testen in de zorg

Er wordt onderzocht of medewerkers en bewoners van verpleeghuizen preventief getest kunnen worden bij een toename van de besmettingen in de directe omgeving. “Als het nu al stroef loopt moet je goed gaan nadenken wat zinnig is. Ik heb daar niet de oplossing voor, maar ik denk dat we met elkaar goed kunnen bepalen wat zinnig is en wat niet. Ik denk echt dat het aan de beroepsgroepen is om te bepalen wat we gaan doen,” zegt Nienke Nieuwenhuizen.

Nieuwenhuizen vraagt zich af of regionale maatregelen de beste remedie zijn om het aantal nieuwe besmettingen te beteugelen. “De vraag is of het verstandig is om in kleine regio’s maatregelen op te leggen, want dan krijg je een soort waterbedeffect. Als je niet in Amsterdam uit kan, dan ga je wel naar Amstelveen. Dat is wel een idee om over na te denken.”

Advies aan kabinet: luister naar ons

Nico Garstman wil het kabinet adviseren goed te blijven luisteren naar de mensen op de werkvloer. “Mijn advies is: doe het in samenspraak en luister naar ons, naar wat er op de vloer gebeurt. Als wij zeggen ‘het gaat niet’, dan gaat het ook echt niet.

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen