D66-lijsttrekker Sigrid Kaag: ”Wij zijn natuurlijk niet de partij die altijd verkondigt wat lekker bekt of wat populair is”

Het verkiezingsprogramma van D66 was in maart vrijwel af, maar toen kwam het coronavirus. We zijn nu zes maanden verder en er is veel veranderd in Nederland. Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees schreef het verkiezingsprogramma toen ook nog niet bekend was dat Sigrid Kaag de nieuwe partijleider gaat worden.

Koolmees heeft het niet als vervelend ervaren toen Kaag zich ging bemoeien met het verkiezingsprogramma. “Dat was heel leuk. Als voorzitter van een programmacommissie schrijf je tweehonderd pagina’s aan programma. Sigrid is gekozen als lijsttrekker en heeft natuurlijk haar eigen accenten aangebracht. Niet alleen in het voorwoord, maar ook in de inhoudelijke keuzes van het programma zelf.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Duurzaamheid en het bedrijfsleven zijn twee van die accenten in het programma van D66 waar Kaag zich nadrukkelijk mee heeft bemoeid. Kaag: “Wij staan ook heel erg voor het bedrijfsleven. We zijn niet een partij van het bedrijfsleven bashen. We willen dat er een gedragscode is, dat ze kunnen investeren, dat ze mensen aan het werk kunnen houden of nieuwe banen creëren. Wij moeten dat wel aantonen en mensen moeten voelen dat wij daarvoor gaan.”

Volgens Kaag is dit partijprogramma “coronaproof.” “Een crisis van ongekende aard. We weten niet hoe zwaar het gaat worden en hoe lang het economisch gezien gaat duren. Dus we hebben goed gekeken of we alle ideeën erdoor kunnen krijgen als het straks heel slecht of goed gaat. Dat moeten we ons wel realiseren.”

In het partijprogramma van D66 stelt de partij dat Nederland vijfduizend vluchtelingen op moet nemen, terwijl dat aantal nu op vijfhonderd ligt. “Wij zijn natuurlijk niet de partij die altijd verkondigt wat lekker bekt of wat populair is. Wij gaan ook voor wat wij vinden dat verstandig is. We staan voor een humaan asielbeleid en een moderner migratiebeleid.”

De wens om het aantal op te nemen vluchtelingen naar vijfduizend te krijgen is fors hoger dan de deal van vorige week om honderd vluchtelingen uit Moria op te nemen. Kaag: “We hadden vechtend op en neer over het Binnenhof kunnen gaan, maar er was geen meerderheid in het kabinet.” Ook denkt Kaag dat veel mensen in het land die bijvoorbeeld hun baan verliezen nu even niet geïnteresseerd zijn in dit verhaal. “Wij proberen dit nu op een andere manier aan te kaarten.”

Minister Koolmees heeft besloten niet meer terug te keren in de Tweede Kamer. Is hij nog wel beschikbaar als minister na de verkiezingen in maart volgend jaar? “Daar gaan we over nadenken en praten, maar eerst de inhoud en de zetels halen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk het hele gesprek met Sigrid Kaag en Wouter Koolmees hier terug.

Vergelijkbare artikelen