Saskia Belleman over de zitting rond de moord op advocaat Derk Wiersum: “Hij zei dat ik de waarheid moest schrijven, maar vertel de waarheid dan maar want erg spraakzaam zijn ze niet”

Maandag was er in de beveiligde rechtbank op Schiphol een nieuwe inleidende zitting in de zaak rondom de moord op advocaat Derk Wiersum. Drie verdachten, waaronder de vermeende schutter, verschenen maandag voor het eerst tegelijkertijd voor de rechter. Rechtbankverslaggever van de Telegraaf Saskia Belleman was erbij.

De drie mannen zijn nogal verschillend, vertelt Saskia Belleman bij Op1. De politie kwam Anouar T., Giërmo B. en Moreno B. (geen familie) op het spoor door appgesprekken die onderschept zijn en doordat er DNA van Giërmo B. en Moreno B. gevonden werd in een auto die met de moord te maken heeft. In deze auto werd ook bloed van Derk Wiersum gevonden. Deze twee mannen worden ervan verdacht direct iets met de moord te maken te hebben.

Schutter

Het OM heeft er eerder op gehint dat gedacht werd dat verdachte Moreno B. de schutter was in de moord op Derk Wiersum, maar de getuigenissen roepen twijfels op. Maandag tijdens de zitting werd dan ook gesteld dat het nog onbekend is wie de trekker heeft overgehaald. Saskia Belleman: “Hij lijkt totaal niet op het signalement. Er wordt gesproken over een mager persoon met een slungelig uiterlijk, misschien zelfs een tiener. Moreno B. is juist zeer groot en gespierd. Maar het OM zegt wel te weten dat de verdachte aanwezig was op de plaats delict.”

Getuigen stellen dat de schutter na de moord op Derk Wiersum wegrende met een vreemd ‘hupsje’. Moreno B. heeft een afwijking aan zijn voeten en zijn advocaten zeggen dan ook dat hij de moordenaar niet kan zijn, omdat hij niet snel genoeg kan rennen. “Hij loopt anders dan anderen, dus een kind zou hem nog inhalen volgens de advocaten. Je zou bijna in de verleiding komen om te zeggen: laat hem even rennen, dan kunnen we het zien. Maar als hij niet wil, dan kun je hem niet dwingen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

‘Vertel de waarheid’

Tijdens de rechtszaak keerde verdachte Moreno B. zich plotseling rechtstreeks naar Saskia Belleman en sprak haar aan. “Hij draaide zich om en zei dat ik de waarheid moest vertellen, in de krant en hier bij Op1. Je zou zeggen: kom maar op dan, vertel de waarheid maar. Want erg spraakzaam zijn ze niet tijdens deze zittingen. Ik kan niet veel meer dan gewoon waarheidsgetrouw vertellen wat er gebeurt in de rechtszaal.”

Volgens Saskia Belleman kan in dit stadium nog niet bepaald worden of het OM met deze drie verdachten een sterke zaak heeft. “Ze hebben wel dat DNA-spoor, dat is verdacht. Daarnaast zijn er de WhatsApp-gesprekken tussen de mannen. Maar er zijn in de auto 21 DNA-sporen gevonden, ook van anderen. Veel van deze sporen zijn van nog onbekende mensen. En dan is er ook nog het daderprofiel van getuigen dat niet sterk overeenkomt met de verdachten. Maar het OM heeft in dit stadium echt nog niet het achterste van zijn tong laten zien. We krijgen vast nog veel meer.”

Kijk het hele gesprek met Saskia Belleman hier terug.

Vergelijkbare artikelen