John van den Heuvel over corruptie bij de politie: “Het probleem is het te laat herkennen van kwetsbare mensen, zoals rechercheurs die in de financiële problemen zijn geraakt”

Misdaadjournalist John van den Heuvel vertelde bij Op1 over ernstige corruptie bij de politie. Misdadigers lijken vrij spel te hebben en zelfs te infiltreren bij de verschillende diensten. De criminelen gaan steeds verder: politiemensen worden gechanteerd of zelfs omgekocht.

John van den Heuvel gelooft niet dat de Nederlandse politie zo corrupt is als in Zuid-Amerikaanse of Aziatische landen, waar soms 50 tot 60 procent van de politie corrupt is. “Ik weet zeker dat dat in ons land niet het geval is, maar ieder geval van corruptie in Nederland is er één te veel. Vooral op het niveau van bestrijding van georganiseerde misdaad zijn de problemen groot en dat is wel heel ernstig, zelfs als het slechts om een aantal rotte appels gaat.”

Encrochat

Niet alleen bij de politie heerst corruptie, ook bij de douane en de marechaussee zijn gevallen geconstateerd. De gevallen zijn aan het licht gekomen doordat het netwerk van Encrochat gehackt werd, een versleuteld telefoonnetwerk dat door veel criminelen uit de georganiseerde misdaad wordt gebruikt. Hierdoor kon de politie meelezen met miljoenen berichten van deze criminelen. “Jarenlang zagen we dat veel grote criminelen zich bijna onaantastbaar waanden door de versleutelde telefoons van Encrochat die ze gebruikten. Ze dachten dat ze ongezien grote partijen drugs konden binnenhalen en liquidaties konden laten uitvoeren, maar nu blijkt niets minder waar na de hack. De overheid heeft live mee kunnen lezen en luisteren.”

De informatie die onderschept is door opsporingsdiensten, loopt enorm uiteen. “De politie is er alleen nog niet erg concreet in, het onderzoek loopt nog dus ze kunnen hun kaarten nog niet blootleggen. Maar degenen bij de opsporingsdiensten zitten nu waarschijnlijk wel met samengeknepen billen af te wachten wat er gaat gebeuren.” Hetzelfde geldt waarschijnlijk voor de betrokken criminelen die Encrochat hebben gebruikt. “Er zullen vast ook heel wat boeven en corrupte mensen met angst en beven naar dit gesprek kijken, met de gedachte: zit ik tussen die 23 miljoen berichten?”

Volgens Van den Heuvel ligt het probleem van de oplopende corruptie bij de politie niet bij te weinig geld of mankracht. “Het probleem zit hem juist in het te laat herkennen van kwetsbare mensen, zoals rechercheurs die in de financiële problemen zijn geraakt en daardoor gevoeliger zijn voor chantage of omkoping. Een rechercheur die ineens met een grote nieuwe auto op zijn werk komt, dat is een reden om wat beter naar deze persoon te kijken.”

Vergelijkbare artikelen