Xander van der Wulp: ‘Wilders weet dat hij hier politiek mee kan scoren’

De Tweede Kamer debatteerde over de kabinetsplannen voor volgend jaar, traditiegetrouw op de dag na Prinsjesdag. Dit is niet alleen hét moment om het kabinet aan de tand te voelen over de Rijksbegroting, maar ook het begin van de verkiezingscampagne. Het twee dagen durende debat is een uitgelezen kans voor de coalitie- en oppositiepartijen om zichzelf en hun politieke standpunten en plannen te promoten. Wie ontpopt zich als dé opponent van Rutte? Xander van der Wulp, politiek verslaggever van de NOS, bespreekt het debat.

Er is nogal een bijzondere begroting gepresenteerd, maar het ging eigenlijk nauwelijks over de plannen van het kabinet. “Ik denk toch dat de onzekerheid die rond de plannen hangt het moeilijk maakt om over de plannen te debatteren. Verder zijn natuurlijk ook een half jaar van de verkiezingen vandaan, dus zag je ook dat partijen het een mooie gelegenheid vonden om hun visie voor de samenleving na corona te presenteren,” zegt Xander.

Wilders

Het debat begon met de ‘minder-minder-zaak’ tegen Geert Wilders. Krijgen we straks bij de verkiezingen een tweestrijd tussen Mark Rutte (VVD) en Geert Wilders (PVV), zoals we ook bij de vorige verkiezingen zagen? Xander: “Je zag  weer een verschrikkelijk grote kloof tussen Wilders en Baudet aan de ene kant en de andere partijen aan de andere kant.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Dijkhoff

“Hij was een beetje vanuit zijn leunstoel naar de samenleving aan het kijken”, zegt Xander over VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff, die volgens de politiek verslaggever een bijzonder optreden afleverde tijdens de Algemene Beschouwingen.

Kijk hier het hele gesprek met Xander terug.

Vergelijkbare artikelen