Burgemeester Marja van Bijsterveldt: ‘Niet elke maatregel raakt het doel altijd’

Het kabinet komt vrijdag met nieuwe maatregelen voor regio’s met veel besmettingen. Delft is zo’n regio: de stad heeft de grootste besmettingsdichtheid van Nederland. Burgemeester Marja van Bijsterveldt maakt zich grote zorgen. Via studentenverenigingen probeert ze studenten te overtuigen om zich aan de coronamaatregelen te houden. Hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss vindt dat lokale bestuurders zoals zij meer zouden moeten doen.

Delft is de stad met de hoogste besmettingsdichtheid. “Daar moeten we echt wat wat aan doen met z’n allen”, erkent Van Bijsterveldt. Ze wil graag meer vrijheid voor burgemeesters om maatregelen te treffen die werken voor hun steden. “Het gaat vooral om maatwerk, niet elke maatregel raakt het doel altijd. Je kunt niet zomaar een blauwdruk over het land leggen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Studenten

Andreas Voss vraagt zich af wanneer de regio’s, de burgemeesters, aan de slag gaan. “Ik zie iedere keer de getallen stijgen, het wordt duidelijk dat het gaat om de groep van de leeftijd tussen 20-25 jaar. Het komt toch een beetje neer op de groep van de studenten, dat baart mij een beetje zorgen, want daar moet toch ingegrepen worden.

“De GGD heeft geconstateerd dat de meeste besmettingen uit de studentenhuizen komen”, zegt Van Bijsterveldt. “Toen konden we eigenlijk maar een ding doen en dat is onze studentenverenigingen erbij te betrekken. Die waren meteen alert. Die zagen het gevaar en de zorg ook.”

Voss zegt daarover: “Hoe komt corona het studentenhuis binnen? Dat komt binnen door mensen die ergens buiten uitgaan, daar de infectie oplopen, en het daarna meebrengen het huis in. Heel veel studenten nemen het serieus, maar er zijn ook meer dan voldoende gelegenheden waarbij het minder serieus wordt genomen.” Daarom moeten er, daar waar er clusters zijn, maatregelen worden genomen. Bijvoorbeeld in bepaalde studentenkroegen, denkt Voss.

Jasmijn Hanhart is president van Delftse studentenvereniging D.S.V Sint Jansbrug. Waar gaat het volgens haar fout? “In mijn studentenhuis proberen we rekening te houden met elkaar, maar wel de gezelligheid op te zoeken met elkaar. Je probeert dat ouderlijk thuis terug te vinden in je studentenstad en dat gebeurt vaak met je medestudenten. Volgens haar moeten de studenten nu echter hun verantwoordelijkheid weer pakken, maar ik denk dat het soms wel lastig is.” Daarom is Hanhart blij dat de studenten zijn benaderd om die verantwoordelijkheid weer te pakken.

Andreas Voss is er nog niet helemaal gerust op. Hij ziet onder meer dat premier Rutte constant hamert op ons gedrag, dat we ons aan de maatregelen moeten houden. Maar desondanks ziet Voss dat weinig mensen dat ook echt constant doen. “Ik ben bang dat als het niet accuut verandert er echt strikte maatregelen genomen moeten worden.”

Kijk hier het gesprek met burgemeester Van Bijsterveldt en OMT-lid Andreas Voss terug.

Vergelijkbare artikelen