Özcan Akyol over de commotie rond de vervolging van Akwasi: ‘Racisme is een groot maatschappelijk probleem dat we maar door laten gaan’

De officier van justitie die mede besloot Akwasi niet te vervolgen kwam dit weekend in opspraak. Die officier is nu door het Openbaar Ministerie (OM) van een andere discriminatiezaak afgehaald, namelijk de zaak van een journaliste die aangifte deed tegen online racistische bedreigingen. Ze is er door het OM afgehaald vanwege de ophef die ontstond nadat bekend werd dat zij bij een discriminatie-meldpunt zat, waar ook een Kick-Out Zwarte Piet-voorman bij zat.

Advocaat van Akwasi, Gerald Roethof: “Meneer Wilders heeft een mooie bliksemafleiding gevonden voor zijn veroordeling, daar praat niemand meer over. Terwijl dat wat mij betreft nieuws is. Een politicus, leider van een van de grootse partijen in Nederland, die veroordeeld is door het Hof.”

Roethof over de officier van justitie die maandag van een andere discriminatiezaak gehaald is: “Mocht het zo zijn dat ze van de zaak gehaald is omdat er commotie gecreëerd is om haar persoon, dan zou ik dat een slechte zaak vinden. In deze zaak zijn het voornamelijk twee politici geweest die getwitterd hebben over haar persoon, dat is massaal opgepikt. Het zou heel erg zijn dat als in Nederland een bepaalde politieke stroming een officier niet lust, ze dan gewoon kunnen Twitteren, en de parketleiding dan gaat buigen.”

De vraag of een officier van justitie wel onbevooroordeeld kan oordelen als ze jarenlang voorzitter van een discriminatiemeldpunt was, waar ook een voorman van Kick-Out Zwarte Piet zat, is makkelijk te beantwoorden volgens advocaat Roethof. “Als je een officier van justitie hebt die tegen huiselijk geweld is en ooit bij een vereniging daartegen heeft gezeten, zou je dan zeggen dat die niet iemand kan vervolgen die zijn vrouw in elkaar gemept heeft? Het is flauwekul. Het zou een zwaktebod zijn als het OM om deze reden haar van de zaak afhaalt. Paniekvoetbal.”

Ook columnist Özcan Akyol vindt het slecht dat de officier van justitie van een zaak is afgehaald.”Ik denk dat ze munitie hebben gegeven aan de mensen die denken dat er partijdigheid is bij het OM.”

Rapper Akwasi bood via zijn sociale kanalen afgelopen week zijn excuses aan voor zijn toespraak op de Dam van drie maanden geleden. Hij zei daar: “Op het moment dat ik een zwarte piet tegenkom in november, dan trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht.” Mensen vragen zich af of de excuses wel gemeend zijn, omdat niet veel later het OM bekendmaakte de zaak te seponeren. Roethof: “Hij heeft toch heel duidelijk gezegd hoe hij erin staat? Het zijn inderdaad van zijn kant oprechte excuses. Hij heeft nadere duiding aan zijn woorden gegeven en duidelijk gemaakt: weet zeker, ik sta hier niet voor. Ik ben tegen geweld en ik ga nooit en ten nimmer iemand die zich als zwarte piet verkleedt in het gezicht trappen.”

Kijk het gesprek met Gerald Roethof en Özcan Akyol hier terug:

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

 

Vergelijkbare artikelen