Gert-Jan Segers (CU): ‘’Het is tijd om het liberale feest af te breken’’

Het feestje van het liberalisme is voorbij, althans als het aan ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers ligt. Dat schrijft hij in een manifest waarin hij vooruitblikt op de verkiezingen van 2021 en zich keert tegen zijn huidige coalitiepartners. Waarom zo hard inbeuken op het liberalisme en individualisme?

Met de uitspraak ‘’tijd om het liberale feest af te breken’’, doelt Segers op een eerdere uitspraak van Klaas Dijkhoff. ‘’Hij zei ooit heel triomfantelijk: het liberalisme heeft gewonnen. Hij viert dat feest, maar het is niet een feest voor iedereen.’’

Segers: ‘’Het is niet een feest voor gezinnen die al veertig jaar hetzelfde besteedbare inkomen hebben, niet een feest voor burgers die niet profiteren van de economische groei versus bedrijven die daar wel van profiteren. Geen eerlijke verdeling van de welvaart en het legt ook een enorme druk op de samenleving.’’

Kortom: het verhaal van het liberalisme klopt niet volgens Segers. Terwijl Nederland hoog staat in de lijstjes met gelukkigste mensen. Segers: ‘’Er gaat veel goed. We hebben een heel mooi land, maar als je ziet waar de economische groei van de afgelopen decennia naartoe is gegaan. Dan is dat voor zestig procent naar bedrijven gegaan, voor veertig procent naar de grotere overheid en nul procent naar burgers.’’

‘’Daar waar het liberalisme zegt, dit maakt jou gelukkig: geld, hard werken, meer verdienen. Daar zegt onderzoek: dit is niet waar’’, aldus Segers. ‘’Werk is een prachtige plek om je ontwikkelingen te ontplooien. Ik werk ook veel en hard en geniet daarvan.’’ Meer aandacht en zorg naar elkaar is wat Segers betreft veel belangrijker. ”Als het mantra is: werk, werk, werk en alleen betaald werk maakt je gelukkig, dan worden we niet gelukkig.”

Moeten we dit zien als scheidingspapieren van het huidige kabinet met D66 en de VVD als liberale partijen? Segers: ‘’D66 noemt zich sociaal liberaal, ik zou zeggen: wordt het sociaal- of liberaal? Wat dat betreft staan we inderdaad op een twee-spoor.’’

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vergelijkbare artikelen