Bert Slagter: ‘Maatregelen nemen vóórdat je de controle en het zicht kwijtraakt’

Het aantal besmettingen ligt met 1140 weer op het niveau van april. Dat maakte minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zelf bekend tijdens een live chatgesprek op YouTube en Facebook. Daarin gingen hij en premier Rutte in op vragen van Nederlanders. Wiskundige en expert complexiteit Bert Slagter analyseerde de antwoorden.

“De minister was verrassend open, het was leuk om naar te kijken,” zegt Slagter allereerst. De coronacijfers daarentegen zijn zorgelijk. We kampen met het hoogste aantal besmettingen sinds maanden. “Het is wel belangrijk dat we geen appels met peren vergelijken, dat doe je natuurlijk snel met cijfers. In maart-april konden we veel minder testen, men dacht toen dat we zo’n drie procent van de corona-infecties konden vangen met een positieve test. Nu weten we veel meer daarvan te vangen, daarom zijn het twee heel verschillende cijfers”, legt Slagter uit.

Ziekenhuisopnames versus aantal besmettingen

Hoewel het aantal besmettingen toeneemt, valt het aantal ziekenhuisopnames mee. Volgens Slagter is het van belang waar je precies naar kijkt. “Kijk je naar de positieve tests of naar het aantal ziekenhuisopnames? Er is een ontzettend groot gat tussen het punt dat je controle hebt over het virus en inzicht hebt over de verspreiding en het punt dat de ziekenhuizen volstromen. De controle heb je nog bij duizenden infecties, maar ziekenhuizen overstromen pas bij vele tienduizenden besmettingen per dag en dan ook nog onder de kwetsbare groep.”

“We hebben gekozen voor het beleid van indammen, van maximaal controleren. Dat je de controle verliest kun je bijvoorbeeld zien aan dat de wachttijd voor tests oplopen, dat bij contactonderzoek vaker de bron niet wordt gevonden of dat er domweg niet genoeg tijd is om alle contacten na te bellen,” vertelt Slagter.

“Feitelijk is dat in sommige regio’s sinds begin augustus al aan de hand, dat GGD’s aangeven dat ze het eigenlijk niet meer aankunnen”, gaat hij verder. “En we lazen het bericht dat in meer dan de helft van Nederland de wachttijd al is opgelopen tot meer dan twee dagen. Dat is een signaal dat je tegen de grenzen aanzit van wat je met onder controle houden kunt doen.”

“Mensen die kijken naar het aantal ziekenhuisopnames en zeggen dat het wel meevalt en de mensen die kijken naar het aantal besmettingen en juist aan de bel trekken, hebben allebei gelijk,” volgens Slagter. Het punt is volgens hem dat we ons moeten realiseren dat als we het virus onder controle willen houden, we maatregelen moeten nemen vóórdat de ziekenhuizen overspoeld worden met nieuwe patiënten.

Regionale maatregelen

Een nieuwe lockdown wil eigenlijk niemand meer. Daarover is Nederland het wel eens. Omdat het aantal besmettingen in Nederland per regio erg verschillend is, wordt er ook aan gedacht om maatregelen op lokaal niveau toe te passen. Denk bijvoorbeeld aan het experiment met de mondkapjesplicht in Amsterdam en Rotterdam.

Slagter benadrukt nog maar een keer dat het heel belangrijk is dat de maatregelen genomen moeten worden vóór het punt dat de controle en het zicht kwijtraakt. “Op sommige plekken is dat dus nu. En dan moeten we met elkaar accepteren dat als je zegt: wij willen indammen – zicht en inzicht noemt de minister het – dat het betekent dat je maatregelen neemt vóór het punt dat de ziekenhuizen overstromen.”

Kijk hieronder het gesprek terug:

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

 

 

 

 

 

Vergelijkbare artikelen