Nadia Rashid vecht al jaren om haar ontvoerde dochter Insiya terug te krijgen: ‘Ik heb alles gedaan wat ik kon, nu kijk ik naar de regering’

De 2-jarige Insiya werd vier jaar geleden in opdracht van haar vader met geweld ontvoerd uit de woning van haar oma in Nederland. Sindsdien heeft ze niets meer van haar vernomen. Haar moeder Nadia heeft er alles aan gedaan om haar terug te laten keren naar Nederland, maar zonder succes. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt vindt dat de Nederlandse regering harder met de vuist op tafel moet slaan en heeft vragen gesteld aan minister Blok en Premier Rutte. Ze schoven aan bij Op1. 

‘Het betekent voor mij heel veel dat politici en de regering zich bezighouden met de terugkeer van Insiya. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat er ingezet wordt om haar nu écht terug te halen. Ik voel me gesterkt en gesteund door de Kamervragen van Pieter Omtzigt en de steun van de Tweede Kamer, maar ik hoop dat er nu ook actie wordt ondernomen.’

Tot op heden heeft Nadia Rashid geen contact met haar dochter Insiya, maar dit is voor haar ook niet de prioriteit. ‘Het belangrijkste is juist dat ze teruggebracht wordt. Het zoeken van contact moet een middel zijn om haar terug te brengen, in plaats van tijdverdrijf. Ze moet terug én ze heeft recht op het contact met haar moeder.’ Ook is er geen contact met de vader van Insiya. Nadia heeft geen idee hoe het met haar dochter gaat.

Stille diplomatie

Tot nu toe wordt vooral geprobeerd om Insiya terug te halen door middel van stille diplomatie. Pieter Omtzigt vindt dat de regering daarmee moet ophouden: ‘Achter de schermen worden er veel verzoeken gedaan aan India om de Nederlandse vonnissen voor de ontvoerders uit te voeren. Maar ik denk juist dat de regering in plaats van stille diplomatie openlijk moet vragen om de terugkeer van Insiya. Ze heeft de Nederlandse nationaliteit, dus het échte rechtsherstel is enkel dat ze terugkomt. Dat moeten we dan ook gewoon openlijk eisen. De Nederlandse regering moet veel harder en stelliger zijn.’

Uitgeprocedeerd

Nadia Rashid is na vier jaar uitgeprocedeerd, ze heeft alle rechtelijke wegen genomen om Insiya terug te krijgen. ‘Wat ik kon doen heb ik gedaan en wat de rechter kon doen heeft hij heel goed op papier gezet: ze moet onmiddellijk worden teruggebracht en ik heb het gezag over haar. En nu moet dit op politiek niveau worden opgelost. Ik hoop dat die actie wordt ondernomen.’

Kijk het gesprek met Nadia Rashid en Pieter Omtzigt hier terug:

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vergelijkbare artikelen