Maurice de Hond: ‘De prijs voor de anderhalvemetersamenleving is behoorlijk fors’

Maurice de Hond publiceerde samen met longarts Hans in ’t Veen een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Ze hebben het bij Op1 over de stijging in het aantal coronabesmettingen in vergelijking met vorige week en over de rol van aerosolen bij besmettingen. 

Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen week met zo’n 1800 gestegen, van 3600 naar ruim 5400. Volgens longarts en onderzoeker Hans in ’t Veen is het een momentopname, maar zou je kunnen zeggen dat het aantal besmette mensen toeneemt, maar het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens gelijk blijft.

Zou dat suggereren dat het virus minder hard toeslaat, omdat het minder kracht heeft? “Zou mooi zijn, maar ik denk dat het niet zo is,” zegt In ’t Veen. “Het zou ook kunnen dat meer jonge mensen het virus krijgen. En het zou kunnen dat juist in de zomer de viral load – het aantal virusdeeltjes per besmetting, lager is, waardoor je de COVID19-infectie minder heftig doormaakt. Als dat zo is dan moeten we onze borst nat maken voor het najaar. Als we straks minder ventileren en dichter op elkaar zitten, waarbij de concentratie van virusdeeltjes toeneemt, dan heb je kans op ernstigere besmettingen.”

Tour de France

In de Tour de France is geen enkele renner positief getest. Dat wekt geen verbazing bij Maurice de Hond. “Ze rijden buiten en daar is de kans dat je besmet raakt uitermate klein”, volgens De Hond.

Aerosolen

De Hond publiceerde samen met Hans in ’t Veen e.a. een artikel in het wetenschappelijke Tijdschrift voor Geneeskunde. In het stuk hameren ze op de rol van aerosolen bij besmetting met het coronavirus. Die suggestie werd niet meteen omarmd toen De Hond er eerder mee kwam. “Wat vooral blijkt is dat je met mensen uit verschillende invalshoeken en wetenschappelijke disciplines tot ongeveer dezelfde conclusies kunt komen.” Het voelt voor De Hond niet per se als genoegdoening. “Het is met name dat je op een bepaalde manier wordt neergezet, omdat ze de inhoudelijke discussie eigenlijk niet met je aan willen gaan.”

Hans in ’t Veen steunt De Hond in zijn mening: “Ik ben het eens dat het lastig is om om te gaan met iemand die door de media wordt weggezet als een non-valeur. Het vervelende is dat je dan niet een gesprek hebt over de inhoud, maar om de vorm. Volgens mij moet je juist een wetenschappelijk gesprek hebben waarbij het best kan zijn dat de één gelijk heeft en de ander niet, maar het gaat over de inhoud.”

“Wij beiden geloven dat virusverspreiding onder andere en voor een belangrijk deel gaat via zogenaamde aerosolen. Als we praten komen grote druppels uit de mond en die storten neer. Maar de kleine druppeltjes kunnen urenlang dwarrelen, die zijn hetzelfde formaat als fijnstof, die kunnen we niet zien. Inmiddels is bewezen dat die kleine druppeltjes virusdeeltjes kunnen bevatten die infectieus kunnen zijn. Wij zijn van mening dat juist ook deze deeltjes bij slechte ventilatie een rol kunnen spelen in binnenruimtes als je geen goede luchtverversing hebt,” vertelt In ’t Veen. Hij benadrukt dat het te lang heeft geduurd eer dit erkend werd. “We verdoen al maanden kostbare tijd, we hadden al maanden hiermee bezig kunnen gaan”.

Ventilatie in binnenruimtes

“Cruciaal is wat er in de binnenruimte gebeurt. Daar zijn we het meest kwetsbaar”, volgens De Hond. “Nu kun je ventileren door het raam open te zetten. Maar verder in het najaar wordt dat veel moeizamer. Wat ik heb voorgesteld, al twee maanden geleden, is om binnenruimtes en ventilatiesystemen te beoordelen en een vignet te geven, zodat je als bezoeker ook weet of je in een ruimte bent die coronaproof is. Dan hoef je minder maatregelen te nemen.”

Kijk hieronder het hele gesprek terug:

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

 

Vergelijkbare artikelen