Rosanne Stam (27): ‘Als ik het einde van de gang had gehaald, had ik het gevoel dat ik een marathon had gelopen’

Jonge coronapatiënten Sterre de Jong (14), Maurits de Jong en Rosanne Stam (allebei 27) zitten door het virus al maanden thuis. Kortademigheid, pijn op de borst, geheugenverlies, concentratieproblemen, geur- en smaakverlies en tintelende armen: het zijn klachten waar ze dagelijks mee te maken hebben. Het heersende beeld dat alleen ouderen zwaar getroffen worden door corona is dus niet helemaal waar.

Sterre de Jong vond het belangrijk om haar verhaal aan de tafel van Op1 te doen, ondanks dat haar dokter het er niet helemaal mee eens was. ‘’Ik vond het toch wel heel belangrijk om ook anderen te laten zien dat het ook jongeren kan treffen. Als ik te veel doe, dan krijg ik een terugval. Daar moet ik dan ruim een week van bijkomen.’’ Moeheid, benauwdheid en duizeligheid zijn de klachten waar De Jong veelal last van heeft.

Een zwaard

Rosanne Stam werd begin juli heel erg ziek van het coronavirus. Ondanks dat ze langzaam herstelde van de zware keelontsteking en hoge koorts door het coronavirus, bleef ze klachten houden als druk op haar borst en benauwdheid. ‘’Als ik het einde van de gang had gehaald, dan had ik het gevoel dat ik een marathon had gelopen. Het voelt alsof er een zwaard midden op je borst er aan de achterkant uitkomt.’’

De bovenstaande klachten van Sterre en Rosanne komen Maurits de Jong bekend voor. ‘’Eigenlijk had ik exact dezelfde klachten. Het was een heel klein batterijtje dat ik had. Het was heel snel leeg en het opladen duurt heel lang.’’ Hij was de hele dag doodmoe en toch sliep hij slecht. Het zwaard waar Rosanne het over heeft, kent Maurits ook. Sterker nog: ‘’ik voel ‘m nu. Jullie hebben best veel trappen in dit gebouw, dus ik voel ‘m wel.’’

Jongeren

Dat ouderen over het algemeen veel meer last ervaren van het coronavirus, dat maakt het soms extra lastig voor hen. Maurits de Jong: ‘’Het is fysiek heel zwaar, maar het is mentaal nog zwaarder. Voor zover ik wist was ik 18 april kerngezond, 19 april had ik wat klachten en een week later lag ik in bed en moest ik van vijf meter lopen bijkomen.’’ Nu, twintig weken later, ervaart Maurits nog altijd klachten.

Ook Sterre ervaart nog altijd de gevolgen van het virus. Naast kortademigheid en benauwdheid heeft ze ook andere klachten. ‘’Ik heb ook heel veel concentratieproblemen en neurologisch is het nog niet helemaal lekker. Met schrijven draai ik bijvoorbeeld letters om in woorden. Dat is heel raar. Daar had ik voor corona helemaal geen last van.’’

Rosanne krijgt veel hulp van haar familie bij de zorg voor haar twee kinderen. ‘’Daar ben ik heel blij mee. Ik kan niet eens achter de kinderwagen lopen of de hond uitlaten. Als ik ze naar bed breng, moet ik eerst bovenaan de trap bijkomen. Dat gaat mentaal ook wel een rol spelen.’’

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vergelijkbare artikelen