Jan Struijs over de acties van Grapperhaus: ‘We hebben een flinke deuk opgelopen, we zijn nog net niet total loss’

De foto’s van een knuffelende Ferd Grapperhaus op zijn eigen bruiloft hebben hem gisteravond in de Tweede Kamer niet de das om gedaan. Grapperhaus blijft aan als minister. De motie van wantrouwen van de FvD en PVV kreeg geen meerderheid. Wel ging de minister opnieuw diep door het stof. Politiek verslaggever Avinash Bhikhie van Nu.nl en oud-politiek journalist Wouke van Scherrenburg reageerden bij Op1 op het debat over zijn positie als minister van Justitie en Veiligheid.

Tijdens het debat stond de vraag centraal: hoe houdbaar is de positie van minister Grapperhaus nog? En hoe zal zijn fout invloed hebben op de geloofwaardigheid van het kabinet? De oppositiepartijen waren kritisch, maar niet snoeihard. Avinash Bhikhie: ‘Dit komt vooral door de manier waarop de foto’s zijn opgedoken. Kamerleden hebben hier een naar gevoel bij. Geen politicus zit erop te wachten dat het normaal wordt dat iemand bij hen in de bosjes gaat liggen om te kijken of ze zich wel aan de anderhalve meterregel houden.’ Ook erkennen veel Kamerleden dat de anderhalve meter in veel situaties moeilijk vast te houden is. ‘Andere Kamerleden kunnen zich voorstellen dat er ook foto’s van hen te vinden zijn waarop ze in een privésituatie geen afstand houden.’

Toch was er tijdens het debat niet enkel begrip voor de situatie waarin minister Grapperhaus zich bevindt. De vraag werd ook gesteld of zijn gezag hersteld kan worden. Wouke van Scherrenburg begrijpt namelijk hoe mensen buiten de Haagse bubbel naar de foto’s kijken. ‘Grapperhaus is het opperhoofd van de handhaving en is naar voren geschoven als de boeman, die ons allemaal vertelt dat we asociaal zijn als we ons niet aan de regels houden. Veel mensen stellen daarom hun eigen bruiloften en feesten uit, maar nu zien ze dat de aanvoerder van de regels het gewoon wél doet. Hij heeft hiermee naar mijn mening zijn leiderschap verspeeld.’

In Den Haag is Grapperhaus zijn positie als minister van Justitie en Veiligheid niet kwijt. Naar eigen zeggen is zijn geloofwaardigheid intact gebleven, maar volgens Avinash Bhikhie is het nog de vraag of mensen buiten de Tweede Kamer er hetzelfde over denken als de minister. ‘Mensen krijgen nu een onverklaarbare redenatie van een belangrijke minister, wiens geloofwaardigheid op het spel staat en zijn antwoord is alleen: ik vind mezelf nog steeds geloofwaardig. Dit is niet genoeg voor de bevolking.’

De acties van Grapperhaus hebben ook de geloofwaardigheid van de politie en boa’s onder druk gezet. Zij schrijven nu al minder coronaboetes uit vanwege de commotie over de bruiloft van de minister. Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, heeft daarom gisteren samen met Gerrit van der Kamp en twee BOA-vakbondsvoorzitters een gesprek gehad met minister Grapperhaus. ‘De eindconclusie was dat we een flinke deuk hebben opgelopen, we zijn nog net niet total loss’, zei Struijs. ‘We hebben het nu verdomd moeilijk, maar daarom willen we dit moment aangrijpen om het met de minister te hebben over het beleid dat zo moeilijk uit te leggen is aan burgers.’

Vergelijkbare artikelen