Derk Sauer: ‘Het gif is een door Rusland geproduceerd chemisch wapen’

Er is onomstotelijk bewijs: de Russische oppositieleider Navalny is vergiftigd. De Duitse Bondskanselier Angela Merkel wijst naar president Poetin en spreekt van een moordaanslag. Daarover praten uitgever van the Moscow Times Derk Sauer, actrice en programmamaker Victoria Koblenko en directeur Politieke Zaken van HCSS Han ten Broeke bij Op1.

Volgens Derk Sauer is het gebruikte gif de belangrijkste reden voor Angela Merkel om zeker te zijn van haar zaak. Het gif, genaamd Novichok, is een gevaarlijk zenuwgif dat alleen in Rusland geproduceerd kan worden. Novichok werd ontwikkeld in de tijd van de Sovjet-Unie en staat sinds 2019 op de lijst van verboden giffen. Derk Sauer: ‘De stof is niet zomaar een gif, het is een chemisch wapen. Het kan alleen uit de staatslaboratoria van Rusland komen. Zelfs de beste chemicus kan dit niet thuis in zijn keuken maken.’ Volgens Sauer legt Merkel daarom geheel terecht de vraag bij de Russische regering neer.

De Russische regering ontkent de beschuldigingen steevast. Victoria Koblenko vertelt bij Op1 hoe de Russische media zich opstellen tegenover de gebeurtenissen. ‘Zij spreken vooral over het geval dat Navalny ziek zou zijn geworden. Geen enkele zender gebruikt het woord ‘vergiftigd’ als ze over zijn zaak praten. De minister van Buitenlandse Zaken heeft zelfs een statement uitgebracht, waarin zij stelde dat de Duitse ambassadeur in Rusland geen bewijs heeft ontvangen.’ Een strafrechtelijk onderzoek zal vooralsnog dan ook niet door de Russische regering worden gedaan.

Volgens Derk Sauer zouden sancties die andere landen kunnen invoeren door de gebeurtenissen in Rusland onder andere de middenklassen raken, die met de vergiftiging niets te maken hebben. Zij kunnen zich moeilijk verzetten tegen de macht van de regering. Derk Sauer: ‘Het is niet zo dat mensen in Rusland dit goedkeuren. Er is daar een regime die deze dingen doet, maar een groot deel van de bevolking vindt het echt vreselijk. Het verzet neemt dan ook steeds meer toe, maar daardoor nemen de sancties van de regering ook toe.’

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

 

Vergelijkbare artikelen