Arts-microbioloog Jean-Luc Murk: ‘Ze hadden al snel door dat hier geschiedenis wordt geschreven’

Het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis nam een dapper besluit: toen de allereerste coronapatiënt, patient zero, werd opgenomen en het ziekenhuis de toestroom van patiënten bijna niet meer aankon, lieten ze camera’s toe om alles vast te leggen. Het resulteerde in de documentaire ‘Positief getest’. Arts-microbioloog Jean-Luc Murk is een van de hoofdrolspelers.

“Er is zo veel gebeurd dat ik het gevoel heb dat het een jaar geleden is, of misschien nog wel langer”, zegt Murk. “Het gaat van het een in het ander, en het rolt nog steeds door voor ons.”

Gouden greep

Murk vindt de keuze van het ziekenhuis om camera’s toe te staan een visionair besluit. “Ik vind het een gouden greep geweest om het op dat moment te besluiten, want je legt iets vast. Ze hadden al heel snel door dat er hier geschiedenis wordt geschreven. En straks gaan we hier op terugkijken en dan hebben we het vastgelegd, ik vind dat zo nuttig. Want dit is voor de medewerkers zo’n enorme erkenning voor hun werk, want het gebeurt allemaal achter gesloten deuren. Bijna niemand heeft door wat die medewerkers hebben meegemaakt en nu krijg je een inkijkje.”

Patient zero

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis kreeg de twijfelachtige eer patient zero, van het briefje van Bruins, ontdekt te hebben.  “Het is heel erg ongepast, maar toen wij zagen dat hij positief was in ons eigen laboratorium, sprong ik wel even een gat in de lucht. Dat wij dan de eerste hadden, want je weet niet waar de eerste komt.. Ongelofelijk”.

Na de ontdekking werd Murk opgetrommeld om aan te schuiven bij de persconferentie, waar hij over de ontdekking van patient zero moest vertellen. Aan zijn gezicht is te zien dat hij wel onder de indruk was van alle camera’s en journalisten. Inmiddels gaat het weer goed met patient zero kan Murk ons vertellen. In de documentaire blikt de man terug op de afgelopen periode.

Klaar voor eventuele tweede golf?

“Je bent nooit klaar voor een hele grote golf”, zegt de arts-microbioloog. “Daarom moet je voorkomen dat je er een krijgt. We doen er alles aan om goed voorbereid te zijn, we kunnen zeker wat hebben. Maar als iedereen alle teugels loslaat, dan kun je je er gewoon niet tegen wapenen.”

Het ergste wat Murk heeft meegemaakt tijdens de eerste periode van de pandemie was toen het ziekenhuis werd overstroomd door patiënten, ze te maken kregen met materiaaltekorten en de artsen niet meer konden testen.

“Ik heb helemaal geen zekerheid dat het goed komt. Ik geloof wel dat er met man en macht aan wordt gewerkt, en het is ook de vraag hoe zwaar de epidemie wordt en hoe goed men zich blijft houden aan de maatregelen die er zijn. Maar er zijn nog steeds leveringsproblemen van materialen.”

Positief Getest

Ook al is de documentaire ‘Positief getest’ vooral bedoeld voor het eigen personeel, hij is ook voor het publiek te zien. Namelijk op de website van het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

 

 

 

 

Vergelijkbare artikelen