Hiddema over Grapperhaus: ‘Politiek niet misdragen, wel een groot ander probleem’

Politiek journalist van EenVandaag Marloes Lemsom en Tweede Kamerlid namens Forum voor Democratie Theo Hiddema blikken aan tafel terug op persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge en praten over de positie van minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Verpleeghuizen

Het coronabeleid in verpleeghuizen moet strenger. Personeel moet mondkapjes dragen als er veel besmettingen in de regio zijn, nieuwe bewoners moeten eerst tien dagen in quarantaine, en zodra er een besmetting is moeten bewoners en personeel wekelijks worden getest. “Wat we zagen was een trendbreuk, vooralsnog was het niet de bedoeling dat medewerkers van verpleeghuizen medische mondkapjes gingen dragen, maar nu kan dat dus wel”, aldus Lemsom. Maar we moeten dit niet als een mea culpa van het kabinet zien, volgens Lemsom. Het kabinet heeft steeds gezegd dat het handelt met voortschrijdend inzicht, omdat het een nieuw virus is.

Clubs & discotheken

Hiddema heeft niet naar de persconferentie gekeken, want hij zat in de taxi. Wel is hij door het partijbureau geprepareerd op de uitzending. Hiddema vindt het nog wel te verklaren dat de clubs en discotheken voorlopig dicht moeten blijven. Strikt persoonlijk heeft de FvD’er geen moeite met de maatregelen. “In massa-evenementen optreden is aan mij niet besteed.” Maar, geeft hij toe, soms vergeet hij de coronaregels wel eens in acht te nemen. “Soms schiet ik in de reflex en geef ik u een handje, kan gebeuren.”

Minister Grapperhaus

Op de persconferentie ging het ook nog even over de geloofwaardigheid van de minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus. Hij ligt onder vuur omdat hij en z’n gasten zich niet hielden aan de anderhalve meter-maatregel op zijn bruiloft. “Ik vindt het sneu. Die man heeft nieuw geluk ontmoet, dat straal je uit op zo’n dag. De primaire warme menselijke instincten van al die gelijkgestemde mensenharten zijn geneigd elkaar te omarmen, dat is nogal wiedes. Dan loopt dat zo uit de klauwen, ik snap dat wel. Er zijn politieke consequenties aan te verbinden, niets aan te doen”, zegt Hiddema daarover.

“Veel voorgangers van hem zijn vanwege politieke consequenties in de prullenbak verdwenen. Die hebben de Kamer op het verkeerde been gezegd. Dat geldt voor Grapperhaus niet, het is hem op een menselijk zwak moment overkomen. Hij heeft zich politiek niet misdragen, maar hij heeft wel een groot ander probleem”, vindt Hiddema.

Vervolgingen seponeren

“Ik denk dat Grapperhaus de BOA’s meer gaat betrekken bij zijn beleid. Hij zal iets moeten doen, want ik sprak een aantal oppositiepartijen en die zeiden ook dat het niet de bedoeling is Grapperhaus te laten vallen, maar als hij het heel slecht gaat doen en op geen enkele manier excuses gaat maken, dan kan hij nog wel in de problemen komen. Ik denk dat hij het debat als een heer moet gaan voeren,” zegt Lemsom.

“Als hij het gelijkheidsbeginsel weer ten volle wil laten gelden, moet hij alle vervolgingen die op zijn gezag zijn opgestart seponeren. Als hij dat niet doet krijgt hij met ons een probleem, want dan schaadt hij het vertrouwen in het aanzien van de rechtsstaat,” vindt Hiddema.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

 

Vergelijkbare artikelen