Nabestaande Piet Ploeg over het MH17-proces: ‘De wereld moet weten wie verantwoordelijk zijn voor de dood van onze familieleden’

De rechtszaak over het neerhalen van vlucht MH17 is maandag hervat. Het woord was aan het rechtsbijstandsteam dat bestaat uit negen advocaten, die samen zo’n 450 nabestaanden bijstaan. Advocaat Marco Zwagerman is één van hen. Hij staat met Beer Advocaten ruim 100 nabestaanden bij. Nabestaande Piet Ploeg, Voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17, was aanwezig tijdens de rechtszaak. Hij verloor zijn broer, schoonzus en neef. Ook rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf zat in de zittingszaal. Bij Op1 vertelden ze hoe ze deze dag hebben ervaren.

Tijdens de zitting van maandag ging het onder andere over de rechten van nabestaanden. Piet Ploeg ervoer de zitting daarom als een zeer belangrijke gebeurtenis. ‘We hebben eindelijk de mogelijkheid gekregen om de rechtbank toe te spreken, om ons gevoel te uiten over wat de ramp ons heeft aangedaan. We hebben ook een oordeel kunnen geven over de daders en het aangedragen bewijs. Dit is voor ons een heel belangrijk recht.’

Piet Ploeg zal zelf ook de rechtbank gaan toespreken. De verdachten zullen hierbij helaas niet aanwezig zijn. ‘Dit hadden we wel gehoopt, maar niet gedacht. Het is voor ons het belangrijkst dat er een uitspraak wordt gedaan over schuld of onschuld. De wereld moet weten wie er verantwoordelijk zijn voor de dood van onze familieleden.’

Tijdens de zitting was het woord onder andere aan advocaat Marco Zwagerman. Hij verdedigt de rechten van nabestaanden van de ramp. ‘Het lijkt erop dat we Oekraïens recht moeten gaan toepassen als we schadevergoeding voor de nabestaanden willen verkrijgen. Voor de nabestaanden betekent het vooral heel veel dat de daders deze schadevergoeding betalen, het geld is voor hen niet het belangrijkst.’

Rechtbankverslaggever Saskia Belleman viel op dat de advocaten van verdachte Poelatov er nog steeds niet in zijn geslaagd om hem te bezoeken. Door de coronamaatregelen mogen ze niet naar Rusland vliegen. ‘Ik verwacht ook niet dat Poelatov zelf naar Nederland zal komen of dat hij zijn straf zal ondergaan. Maar hij laat zich dus wel verdedigen.’

Het MH17-proces is nog niet tot een einde. De volgende stap in de rechtszaak is volgens Marco Zwagerman het verdiepen in het Oekraïense recht. ‘Dan kunnen we ook aan onze cliënten gaan uitleggen waar ze aan toe zijn en wat deze Oekraïense rechtspraak betekent. Nu weten we nog niet of het voor hen goed of minder goed is dan het Nederlandse recht.’

Vergelijkbare artikelen