Advocaat Frank van Ardenne over minister Grapperhaus: ‘Hoe kan een aanvoerder zo de regels negeren en verwachten dat zijn spelers ze wel naleven?’

De ophef over de beelden van de bruiloft van minister Ferdinand Grapperhaus houdt aan. Op een foto was te zien dat de gasten geen anderhalve meter afstand hielden. BOA’s hebben nu moeite met het uitdelen van boetes aan mensen die zich niet aan de anderhalve meter houden. Staat de positie van Grapperhaus bij de andere politieke partijen ter discussie?

Volgens politiek commentator Xander van der Wulp waren de excuses die de minister maakte voor veel mensen niet genoeg. ‘Grapperhaus ging diep door het stof, hij hoopte dat het daarna zou overwaaien. Maar toch vinden mensen het niet uitlegbaar, ook voor iemand die politiek gedekt is.’

De coalitie erkent dat Grapperhaus een fout maakte. Maar in hoeverre heeft deze fout invloed op de geloofwaardigheid van de rest van het kabinet? Volgens Xander van der Wulp gaat deze vraag de komende week nog vaak terugkomen. ‘Ook Rutte krijgt hiermee te maken. Politici willen weten hoe hij dit gaat herstellen. Daar is meer voor nodig dan alleen excuses.’

Advocaat Frank van Ardenne sluit zich hierbij aan. Hij vertegenwoordigt vier cliënten die beboet werden, omdat ze een taartje aan het eten waren in het park. Bij Op1 uitte hij zijn onbegrip voor de acties van een minister die meerdere malen het belang van de anderhalve meter en het volgen van andere coronamaatregelen heeft benadrukt.

Van Ardenne pleit naar aanleiding van de bruiloft van Grapperhaus voor een generaal pardon om alle coronaboetes kwijt te schelden. ‘Je ziet dat degene die de regels bedenkt en moet handhaven heeft ondervonden hoe moeilijk het is om deze regels foutloos na te leven. Daarom vinden mijn cliënten het vooral belangrijk dat het voor mensen duidelijker wordt hoe het precies zit.’ Het doel van Van Ardenne is dan ook niet politiek. ‘Ik wil liever dat de zaken van mensen die door onduidelijkheid een boete hebben gekregen van tafel gaan, dan dat de minister opstapt.’

Is deze wens kansrijk na de actie van minister Grapperhaus? Xander van der Wulp: ‘Het is voor de minister een onmogelijke maatregel om zijn eigen positie te redden. In Nederland worden al heel weinig boetes uitgedeeld en blijft het vaak bij een waarschuwing. De boetes die wel uitgedeeld zijn, zijn volgens het kabinet dan ook meestal terecht geweest.’

Vergelijkbare artikelen