Ministers Koolmees (Sociale Zaken) en Wiebes (Economische Zaken) over het derde steunpakket van het kabinet

Het kabinet presenteerde vrijdag het derde steunpakket. Opnieuw worden er miljarden vrijgemaakt om de coronacrisis het hoofd te bieden. Terwijl minister Hoekstra van Financiën in quarantaine zit, zijn de andere twee hoofdrolspelers bij Op1: Ministers Eric Wiebes van Economische Zaken en Wouter Koolmees van Sociale Zaken praten over de miljardeninvestering.

“Wat we hebben gedaan, is de hele dag met de voorzitter van de vakbonden en de voorzitter van de werkgeversverenigingen in een kasteeltje gezeten,” zegt Koolmees. “1 oktober loopt het huidige steunpakket af, en wat is er nou nodig voor de economie en de werkgelegenheid?” Daar kwamen al snel drie lijnen uit:

  1. De steun moet door, anders gaan te veel bedrijven failliet en worden er te veel mensen ontslagen.
  2. Er moeten instrumenten komen om mensen te begeleiden van de ene baan naar de andere, zoals omscholing.
  3. Er moet geïnvesteerd worden in de economie om nieuwe banen te creëren.

 

Flexwerken

De groep flexwerkers is groot. Wat gebeurt er met de jongeren die werkloos thuis zitten? Onderdeel van de pakketten die we hebben gepresenteerd, is extra geld voor de aanpak voor jeugdwerkloosheid, voor omscholing als je in een bijstandsuitkering zit en als je van de ene baan naar de andere baan wilt.

Omscholing

Voor omscholing wordt een miljard uitgetrokken, zodat mensen die in een sector werken waar weinig werk is, in een sector aan de slag kunnen waar juist veel werk is. “Deze nationale puzzel is een hele belangrijke,” zegt minister Wiebes, “maar ook ingewikkeld. We hebben straks mensen die in de horeca hebben gewekt, niet iedereen hebben we daar straks nodig, maar we hebben aan de andere kant mensen nodig die zonnepanelen op daken gaan schroeven. Prachtig werk, maar dat is niet een vanzelfsprekende overstap. Je moet echt zoeken naar de match en dat wordt heel belangrijk. Daarom is er heel omvangrijk pakket. Het wordt echt een grote taak,” legt de minister uit.

Vermogenstoets

De coronasteun is ook voor zelfstandigen verlengd, maar de voorwaarden zijn strenger geworden. Zo krijg je geen aanvulling meer van je inkomen als je meer dan 46.520 euro aan spaargeld hebt. Alleen als je zelf niet genoeg geld hebt om je hoofd boven water te houden, kun je aanspraak maken op de steun. Koolmees: “Ook omdat dat onze normale sociale zekerheid is. We trekken die regeling nog 9 maanden door, maar gaan geleidelijk aansluiten op de normale regelingen die we in Nederland hebben, in de zomer van 2021.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vergelijkbare artikelen