Gaat preventief fouilleren de straat veiliger maken?

Amsterdam gaat overstag en gaat een proef aan met preventief fouilleren. Gaat dat de straat nu echt veiliger maken of werkt het etnisch profileren in de hand en maakt het wantrouwen naar de politie alleen maar groter?

Dat is de grote vraag in de discussie tussen de burgemeester van Spijkenisse Foort van Oosten, Dionne Abdoelhafiezkhan van Controle Alt Delete en jongerenwerker Joel Ricardo.

Foort van Oosten voerde al in februari een proef in met preventief fouilleren. Dionne Abdoelhafiezkhan is aangesloten bij Controle Alt Delete, een organisatie die tegen preventief fouilleren is en zich inzet tegen etnisch profileren en vóór eerlijke en effectieve controle door de politie. Joel Ricardo werkt als jongerenwerker in Amsterdam Zuid-Oost en is ook geen voorstander van preventief fouilleren. Maar als preventief fouilleren een deel van de oplossing is, dan is hij voor. “Het laatste wat ik zou willen is dat ik nog een begrafenis moet doen van een jong persoon en de ouders moet toespreken over wat er is gebeurd.”

Er zijn verschillende redenen waarom jongeren overgaan tot geweld”, zegt Joel Ricardo: “Het kan de achtergrond zijn, maar wat ik merk is voornamelijk de invloed van groepen. Ik heb gezien dat een jong persoon, die heel goed was, uit een goed gezin komt, uiteindelijk bevriend raakt met bepaalde vrienden uit bepaalde groepen en die zie ik dan uiteindelijk veranderen en overgaan tot daden.”

Burgemeester Van Oosten van Nissewaard, waaronder Spijkenisse valt, past preventief fouilleren toe. De aanleiding daarvan waren twee hele heftige incidenten waarbij jonge jongens met messen hun slachtoffers hebben gestoken. De druppel – voor Van Oosten –  was dat het zúlke jonge kinderen zijn. “De omgeving verwacht van de gemeente te handelen.”

“Bij de eerste fouilleeractie in februari heeft de politie 92 mensen gecontroleerd, waarvan 7 iets mee hadden genomen in de sfeer van een mes of iets dergelijks”, zegt Van Oosten. De burgemeester hoopt dat preventief fouilleren een afschrikkend effect heeft.

Dionne Abdoelhafiezkhan zegt dat er heel veel bezwaren zijn tégen preventief fouilleren en juist heel weinig positieve argumenten vóór. “Het is een instrument dat niet ingezet hoeft te worden, omdat de politie al de bevoegdheid heeft om daar waar redelijkerwijs aanleiding is om te vermoeden dat iemand in bezit is van een wapen, hem daarvoor staande te houden.”

 Een mogelijk gevolg van preventief fouilleren is etnisch profileren door de politie denkt Abdoelhafiezkhan. Burgemeester Van Oosten zegt daar oprecht geen signalen toe te hebben gekregen.” Ik heb goed vertrouwen in de politie, waarvan ik weet dat ze heel veel bezig zijn met dit thema om het te voorkomen.”

Bekijk hier het hele gesprek:

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vergelijkbare artikelen