“Gezichtsherkenning is de engste vorm van AI”

Big Brother is watching you: over de hele wereld gebruiken landen gezichtsherkenningsoftware om hun burgers in de gaten te houden. Omdat deze techniek zo ontwrichtend is, besloot Alexander Klöpping het boek ‘Je gezicht is nu van ons’ van Kashmir Hill uit te geven. 

Wie we zijn, en met wie we het doen, waar we wonen, wat we verdienen; dankzij gezichtsherkenning weet Big Tech alles van ons. Gevaarlijk, vindt Alexander Klöpping, die waarschuwt voor Big Brother 2.0. “Gezichtsherkenning is een vorm van AI, maar ik denk wel dat het de engste vorm is.”

De technologie is er al

Volgens Klöpping horen weinig mensen van gezichtherkenning, maar moeten we ons realiseren dat het er wel degelijk is. “Een medewerker van Google had op een gegeven moment een app gemaakt, waarmee je een foto van een gezicht kon googelen. Het leek hem wel handig; je kon ook planten en gebouwen googelen, dus waarom dan niet gezichten? Dat duurde tot het hoog genoeg in de organisatie kwam en Google ging nadenken over wat het eigenlijk betekende.”

“Stel je voor dat je in de kroeg staat, een of andere creep in de hoek kan een foto van je maken en die weet gelijk wie je bent en waar je woont”, vertelt Klöpping. “Die technologie is er gewoon, maar het zal de samenleving veranderen als je niet meer de basis hebt om anoniem te zijn. Deze technologie is niet uitgebracht, maar het is er wel”.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over gezichtsherkenning terug.

Vergelijkbare artikelen