Niet alle gedupeerden van overstromingen in Limburg gecompenseerd

Het is twee jaar geleden dat Limburg zwaar getroffen werd door hevige overstromingen. Het kabinet maakte de belofte om gedupeerden ‘ruimhartig te compenseren’. Hoe staat het daarmee? We praten erover met burgemeester van Valkenburg Daan Prevoo, chef onderzoeksredactie bij De Limburger Bram van der Heijden en met gedupeerde Luc Peeters.

Het huis van Luc Peeters overstroomde ook twee jaar geleden. De belofte van ruimhartige compensatie is bij haar niet waargemaakt. ”Ik woon nog steeds op de zolder van de schuur. Ik heb een beroep gedaan op de steunregeling. Ik heb er heel veel werk ingestoken om aan te geven wat ik allemaal mis en wat ik allemaal kwijt ben.”

”Het was een stinkende rotzooi. Zand en rioolslib. Alles was gaan drijven, komt weer neer op een andere plek en het valt om. Ik heb voor de inboedel 76.000 euro teruggekregen. Maar een wasmachine en droger van tien jaar oud en een auto waar je de dagwaarde voor krijgt. En nog een heleboel dingen die je vergeet en dingen die onvervangbaar zijn. Als je al die dingen weer nieuw moet kopen, dan moet je dat met je spaarcenten doen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Wantrouwen

”Ik denk dat de bedoelingen van de bewindsvoerders, of dat nou premier Rutte of minister Yeşilgöz is, oprecht zijn”, zegt burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg. ”Maar als het de uitvoering ingaat, gaat het mis. Dan worden ambtenaren aan het werk gezet en die bedenken van achter hun bureau wat nou goed zou zijn. Dan begint dat wantrouwen in de burger weer. Men bedenkt regeltjes om vooral die euro niet uit te keren.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen