“Je zou storm Poly een bijna-orkaan kunnen noemen”

Een dode, meerdere gewonden en enorme schade aan steden en wegen; storm Poly raasde vandaag over ons land en liet een complete ravage achter. Meteorologen Reinier van den Berg en Marjon de Hond, stormchasers Wouter van Bernebeek en Philippe Schambergen schuiven samen met Haarlemse burgemeester Jos Wienen – in zijn stad viel de enige dode – aan over de zwaarste zomerstorm ooit gemeten.

Op woensdag heeft Nederland te maken gehad met de meest hevige zomerstorm ooit, genaamd ‘Poly’. Deze storm bracht harde windstoten met zich mee, wat resulteerde in aanzienlijke overlast en schade. Helaas heeft één persoon het leven verloren. Het opruimen van de ravage op het spoor en de weg en het herstellen van de schade zal nog enkele dagen in beslag nemen. Waar kwam de enorme storm ineens vandaan?

“Er was minstens een uur lang windkracht elf in IJmuiden. Dat is nog niet eerder voorgekomen in de zomer”, vertelt weerman Reinier van den Berg. “Windkracht twaalf is een orkaan. Je zou het een bijna-orkaan kunnen noemen, maar het bleef dus een zeer zware storm.”

Net geen orkaan

Geen orkaan dus, maar een storm met deze kracht is al uniek in ons land. “In de maanden juni, juli of augustus is dit nog nooit gemeten.” Niet alleen de windsnelheden maakten storm Poly woensdag uniek. Ook de grootte was opvallend, vertelt Van den Berg. “Het was een hele compacte depressie met een heel compact stormveld. Vanuit het zuiden en noorden van het land vragen mensen zich soms echt af waar het over gaat. Hooguit de helft van Nederland heeft te maken gehad met het geweld van zeer zware windstoten plus een enorme hoeveelheid regen. Maar ondanks dat blijft een storm als deze uitzonderlijk en de impact hebben we dan ook goed gezien”, besluit de weerman.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over storm Poly terug.

 

Vergelijkbare artikelen