Een vriendschap aangaan met kunstmatige intelligentie

Waar we vroeger vrienden maakten op het schoolplein, in de kroeg of bij een sportvereniging, kan je nu ook vriendschappen aangaan met kunstmatige intelligentie. Hebben we in de toekomst allemaal een virtuele vriend? Techjournalist Alexander Klöpping denkt van wel en schuift aan met Manon Vahrmeijer, die een vriendschap heeft met een chatbot, en psychiater Esther van Fenema, die zich er zorgen over maakt.

“De fantasie is aangegaan sinds ChatGPT”, vertelt Alexander Klöpping. “Sinds we allemaal hebben ervaren dat je met een computer kan praten en dat het lijkt dat je bijna een mens tegenover je hebt. Sinds ChatGPT accepteren we dat dit gaat gebeuren.”

Maar gaat het zo ver dat we allemaal virtuele vrienden hebben? Klöpping sluit het niet uit. “Er zijn zelfs mensen die al verliefd zijn op een chatbot.” Ook kent de techjournalist al mensen die een chatbot gebruiken als psycholoog. “Hij is altijd aanwezig, luistert altijd en reageert empathisch.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen