Restaurant NOMA sluit de deuren: “Ik denk dat het gewoon op is”

Noma in Denemarken, het beste restaurant ter wereld, sluit na twintig jaar de deuren. De 16-urige werkdagen met een laag salaris en schreeuwende chef-koks om je heen, is niet meer vol te houden. Is het anno 2023 nog houdbaar om een toprestaurant te runnen? Chef-koks Ron Blaauw en Soenil Bahadoer reageren samen met culinair journalist Hiske Versprille in Op1.

NOMA, ‘s wereld beroemdste restaurant in Kopenhagen, zegt te stoppen. Het is op, na 20 jaar beulen achter het fornuis. Wat voor restaurant was NOMA ook alweer? Hiske Versprille: “NOMA heeft per jaar drie verschillende seizoenen: vis, bos en groente. Daar beginnen ze eigenlijk steeds een hele nieuwe zaak mee; de inrichting wordt anders en het hele menu wordt anders. Dan kom je aanlopen, de deur gaat open en het hele personeel staat je op te wachten om je te begroeten. Dat is alleen al de beleving ernaartoe. Dan moet je nog eten.” 

Rendierpenis

Ook chefkok Soenil Bahadoer krijgt heimwee als hij aan het restaurant denkt. “Alleen de voorpret is al mooi. Als je aankomt, loop je echt door de keuken heen, je ziet al het personeel bezig en dan ga je naar je tafel toe. Hoe mooi is dat om te zien?” Als we de chef mogen geloven stelde het eten na al die voorpret ook alles behalve teleur. “Het is gewoon waanzinnig.”

Collega chef Ron Blaauw at deze week nog in het beroemde restaurant en kan beamen dat het eten een flinke sensatie is. “Mijn goede vriend zei: ‘ik miste wel het bittertje bij de rendierpenis met kaviaar.’ Dat zal ik mijn hele leven nooit vergeten, maar dat hebben we dus echt gegeten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Het is op

Toch behoort al dat moois straks tot de verleden tijd omdat de chefkok zegt te gaan stoppen. Ron Blaauw kent hem goed en weet waarom het restaurant de deuren sluit. “Toen ik hem laatst sprak, vertelde hij dat ze tijdens corona hamburgers hebben verkocht. Toen had hij in een dag meer omzet dan in een week NOMA. Maar de voornaamste reden is denk ik dat hij er wel klaar mee is en dat het op is. Ik denk dat wanneer hij 1000 euro vraagt voor een menu, het nog steeds vol zit tot 2030. Dat zal niet de reden zijn.”

Kijk hier het hele gesprek over NOMA terug.

Vergelijkbare artikelen