Docenten en leerlingen uit de docuserie Klassen over onderwijs in Amsterdam-Noord in coronatijd

De indrukwekkende documentaireserie ‘Klassen’, die de afgelopen zes maandagen te zien was bij HUMAN op NPO 1, volgt achtstegroepers van basisscholen in Amsterdam-Noord, vlak voor het eindadvies voor de middelbare school. Alle kinderen worstelen zo met hun eigen problemen, maar worden goed begeleid door betrokken leerkrachten, zoals de juffen Astrid Brugman en Jolanda Rietel. Zij praten erover bij Op1, samen met leerlingen Anyssa en Yunuscan.

De twee achtstegroepers krijgen tijdens de serie hun schooladvies te horen. Anyssa haalde hele hoge cijfers tijdens de serie, maar die werden gaandeweg steeds wat lager. Anyssa woonde bij haar opa en oma in Amsterdam-Noord. Opa ging heel erg achteruit. Een paar maanden geleden overleed hij. Daarna is Anyssa weer bij haar moeder gaan wonen in Amsterdam-West, want haar oma kon niet meer alleen voor haar zorgen.

Haar juf wilde het liefste dat ze op een kleine school terecht zou komen. Dat is wel gelukt. “Hij is precies groot genoeg”, aldus Anyssa. Haar favoriete vakken daar zijn Frans en kunst.

Bij Yunuscan ging het beter dan hij had verwacht. Hij kreeg vmbo-t advies. Nu zit hij op De Bredero Mavo in Amsterdam-Noord. Zijn woordenschat was altijd een puntje van aandacht. Al is de snelheid waarmee hij spreekt dat zeker niet, bijna net zo snel als Paul de Leeuw.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het volledige gesprek terug

Vergelijkbare artikelen