Als Twitter zich niet aan de wet houdt kan het verboden worden in Europa

Woensdag stuurde Kamervoorzitter Vera Bergkamp een brandbrief aan Twitter: het platform moet meer doen tegen online bedreiging van politici. Hoeveel zin heeft dat? En wat zou er nog meer moeten gebeuren om online bedreigingen tegen te gaan? In Op1 praten we erover met VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski en tech-expert Ben van der Burg.

Elon Musk zal niet wakker liggen van de brandbrief van Vera Bergkamp. ”Hij neemt dit totaal niet serieus”, zegt Ben van der Burg. ”Hij vindt dit allemaal onzin. Freedom of speech. Hij snapt fundamenteel niet dat je zo’n platform altijd moet modereren. Het is niet zo prettig voor de samenleving dat hij dat niet serieus neemt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Europese wetgeving

Er komt een nieuwe Europese wet waar grote techbedrijven zoals Twitter vanaf augustus aan moeten voldoen: de Digital Services Act. ”Je moet dan makkelijker klachten in kunnen dienen. Ze zijn verplicht daarop in te gaan.” Wanneer bedrijven zich niet aan deze wet houden, dan kan er een miljardenboete volgen van zes procent van de wereldwijde omzet. ”Dat is pittig. Ik denk dat hij (Musk, red.) er dan wel iets aan gaat doen. En als hij echt niet luistert dan kan Twitter zelfs verboden worden in Europa”, aldus Ben van der Burg.

VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski ergert zich aan de Big Tech-bedrijven die hun verantwoordelijkheid niet nemen. ”Deze bedrijven verdienen bakken met geld. Als je naar de geschiedenis kijkt kennen we eigenlijk geen bedrijven die zo groot en machtig zijn als de Big Tech. Als je in Europa en in Nederland zaken wilt doen, dan houd je je aan onze regels. Mijn doel is niet om Twitter of welk platform dan ook te gaan verbieden. Als je uiteindelijk in een uiterste komt dat ze niks doen, dan moet je het daar misschien over gaan hebben.”

”Op het moment dat Elon Musk en Twitter in augustus niet voldoen aan de wet- en regelgeving dan staan de toezichthouders klaar om meteen in te grijpen. Die boetes zijn niet mals. Dat calculeer je niet even in. En als ze hun macht blijven misbruiken dan kunnen ze worden opgesplitst of verboden worden. Er zit een escalatieladder in. Zij moeten wel gaan luisteren. Musk zit nu hard ball te spelen door te zeggen dan maar weg te gaan uit Europa. Als hij dat graag wil moet hij dat vooral doen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen