”Afgetapte gesprekken tonen betrokkenheid Poetin bij MH17 aan”

Poetin gaf hoogstwaarschijnlijk toestemming voor het inzetten van de Buk-raket waarmee MH17 is neergeschoten. Dat maakte het Joint Investigation Team gisteren bekend. Kan hij hiervoor vervolgd worden? We praten erover met Digna van Boetzelaer van het Openbaar Ministerie, hoofd van de landelijke recherche Andy Kraag en voorzitter van stichting Vliegramp MH17 Piet Ploeg.

Alles wijst erop dat de Russische president Poetin een actieve rol speelde bij het neerhalen van MH17. Dat blijkt uit afgetapte telefoongesprekken waarin Poetin te horen is. ”Deze tapgesprekken komen uit Oekraïne, en daar hebben we er heel veel van. Omdat er oorlog was, werd er ruim getapt”, vertelt Van Boetzelaer. ”We hebben daar minutieus onderzoek in gedaan. Die tapgesprekken zijn de basis geweest voor de veroordeling van de drie veroordeelden. Maar die waren ook hier weer heel belangrijk.”

Piet Ploeg, die namens de nabestaanden spreekt, zegt geschokt te zijn door de nieuwe informatie. ”We wisten natuurlijk over de betrokkenheid van Rusland bij het neerhalen van MH17. Maar wat we hier te horen kregen is toch wel een duidelijk bewijs dat meneer Poetin staat te liegen alsof het gedrukt is. Dat een staatshoofd zoiets doet. Niets verbaast ons meer over Poetin natuurlijk.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen