FNV-bestuurder Linda Vermeulen kondigt Kerststaking aan bij Bijenkorf

Aylin Fakili en Bonnie Rietveld vinden het werk bij de Bijenkorf geweldig, maar komen nu toch in opstand. Ze voeren al weken actie tegen het volgens hen schandalig lage loon, maar de directie wil van geen wijken weten. Ze schoven samen met FNV-bestuurder Linda Vermeulen aan bij Op1.

“Ik heb de kerstbal meegenomen”, zegt Aylin over haar kerstpakket, waar ze heel teleurgesteld over was. De bal was namelijk de helft van haar hele pakket. “De zuurstok heb ik al op.” Als eerste medewerker van de winkel heeft ze dit online gedeeld. Haar video is inmiddels anderhalf miljoen keer bekeken en meerdere collega’s hebben haar nagedaan.

“Mijn collega’s vonden het fantastisch dat ik dit deelde. Ze vonden het fijn dat iemand in een sarcastische video zei wat wij allemaal denken.” Het magere kerstpakket is niet de enige reden om in opstand te komen. De lage lonen zorgen ervoor dat steeds meer medewerkers aan het staken zijn. “Ik verdien bruto 13,46 euro per uur”, vertelt Bonnie. “En dat na 22 jaar in dienst te zijn.”

Elke maand lenen bij familie

Ze vindt het werken bij het warenhuis geweldig, maar zoals het nu gaat kan het volgens haar niet langer. “Ik heb collega’s die fulltime werken en een gezin moeten onderhouden. Dat is met dit salaris onmogelijk. Aan het eind van de maand moeten ze bij familie bedelen.” Dat weet Aylin als geen ander. “Mijn familie is me al zat.”

Kerststaking

Ze voeren dus al weken actie tegen het volgens hen schandalig lage loon, maar de directie van de wil van geen wijken weten. Wat zou een oplossing zijn? Daar heeft FNV-bestuurder Linda Vermeulen wel een oplossing voor. “We willen tien procent boven op het loon.” En daarom kondigt ze in Op1 een grote Kerststaking aan. “De directie wil met uitzendkrachten en mensen van het hoofdkantoor de staking breken. Wij roepen dus ook de klanten op om solidair te zijn met de medewerkers.”

Kijk hier het hele gesprek met Aylin Fakili, Bonnie Rietveld en Linda Vermeulen over de lage lonen bij Bijenkorf terug.

Vergelijkbare artikelen