André van Duin: “Ik schrok ervan. We waren net van alle ellende verlost.”

Nog geen jaar na de dood van zijn man kreeg André van Duin darmkanker, maar mede dankzij een operatieve ingreep met een robot viel het hem mee. Er zijn namelijk steeds meer nieuwe behandelingen mogelijk en in het Antoni van Leeuwenhoek lopen ze daar wereldwijd in voorop. De presentator is samen met AvL-directeur René Medema, onderzoekers René Bernards en Myriam Chalabi én zijn behandelend arts Arend Aalbers te gast bij Op1.

André van Duin schrok ervan toen hij de diagnose darmkanker kreeg. ”Ik had het helemaal niet verwacht, we waren net van alle ellende verlost. Maar van de andere kan was ik ook niet bang. Omdat er al meteen een veel betere diagnose kwam dan bij Martin, bij Martin was het bijna vanaf het begin af aan een kansloze zaak omdat het te veel uitgezaaid was en al te lang bezig was. Bij mij was het heel tijdig ontdekt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Leren van andere ziekten
In het Antoni van Leeuwenhoek werken dagelijks 750 onderzoekers aan behandelmethoden van kanker. Onderzoeker René Bernards geeft aan dat ze van andere ziekten hebben geleerd hoe kanker te behandelen. ”We hebben aids van een dodelijke naar een chronische ziekte gehad. Wat kunnen we leren van dat we aids van dodelijk naar chronisch hebben gekregen en hoe we kanker van dodelijk naar chronisch gaan krijgen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Puzzel
Bernards stelde in 2013 dat kanker in 2033 een chronische ziekte is. We liggen volgens hem op schema. Hij vergelijkt het chronisch maken van kanker met het leggen van een puzzel, 90 procent snappen we maar tien procent moet er nog bijgelegd worden. ”Iedereen die wel eens een puzzel gelegd heeft weet dat je de laatste tien stukjes er makkelijk in legt. In plaats van dat die laatste tien procent heel moeilijk wordt zou het ook wel eens zo kunnen zijn dat de laatste tien procent heel makkelijk wordt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met André van Duin, René Medema, René Bernards, Myriam Chalabi en Arend Aalbers terug. 

Vergelijkbare artikelen