Faiz Ramjankhan en Linda van Laake hebben voor het eerst een kunsthart geïmplanteerd bij een hartpatiënt

Een primeur in Nederland. Chirurg Faiz Ramjankhan en cardioloog Linda van Laake hebben het voor het voor het eerst voor elkaar gekregen om een kunsthart te implanteren bij een hartpatiënt. Kan dit de oplossing zijn voor het grote tekort aan donorharten in ons land?

De artsen hadden gisteravond een kloppend kunsthart meegenomen naar de studio. Ze denken dat deze doorbraak in de toekomst veel kan betekenen voor hartpatiënten. Cardioloog Linda van Laake: “We hebben de hoop dat dit op de lange termijn, misschien een alternatief, maar in ieder geval een langdurige brug voor patiënten kan worden.”

Batterijen
Het hart werkt op batterijen die zo’n vier tot zeven uur meegaan. Linda van Laake: “Er zitten vier batterijen in en het hart werkt met een veiligheidsmechanisme waardoor het hart op twee batterijen kan draaien. De stroom moet natuurlijk niet onderbroken worden, deze patiënt is afhankelijk van een goede stroomvoorziening.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Faiz Ramjankhan en Linda van Laake terug. 

Vergelijkbare artikelen