D66-Kamerlid Jan Paternotte over de vraag of een lockdown nog te vermijden is

Het aantal coronabesmettingen is hoger dan ooit en ook in de ziekenhuizen neemt de bezetting toe. Is een lockdown nog te vermijden? Of krijgen we net als in Oostenrijk met zogenoemde 2G-maatregelen te maken? Daar mogen sinds vandaag alleen nog gevaccineerde of mensen met een herstelbewijs naar de horeca, de kapper of het museum. Bij Op1 bespreken we met D66-Kamerlid Jan Paternotte of er nog een weg uit deze coronagolf mogelijk is.

Het aantal besmettingen blijft oplopen en ook in de ziekenhuizen neemt de bezetting toe. Jan Paternotte: “Ik maak mij zorgen of de maatregelen nog voldoende zijn. In West-Europa hebben wij het minste gevaccineerd en dat zie je terug.” Paternotte sprak afgelopen weekend met meerdere huisartsen, “Ze vertelden mij dat ze coronapatiënten hebben die ze naar het ziekenhuis willen brengen, maar ze kunnen geen bed vinden.”

11 november komen er nieuwe coronacijfers. “Dan hebben we een beeld van het hele land. We krijgen ook een nieuw advies van het OMT, maar het ziet er niet heel rooskleurig uit.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Nieuwe maatregelen
Paternotte over het kwijtraken van vrijheden bij nieuwe maatregelen. “Ik vind dat we ook iets meer mogen kijken naar de vrijheid van de hart- en kankerpatiënten die worden afgebeld, omdat te weinig mensen overtuigd zijn om zich te laten vaccineren.”

Paternotte kijkt ook naar de wel gevaccineerden. “85 procent heeft zich laten vaccineren en die hoor je minder. Zij zeggen: ‘ik heb me laten vaccineren, ga je het me aandoen dat ik in die lockdown kom, terwijl je in andere landen ziet dat het voor mij eigenlijk niet nodig is, want ik ben wel beschermd.’ Dat gaat natuurlijk best wel ver.”

12 november komt er een nieuwe persconferentie. De politicus denk dat vorige maatregelen niet voldoende zijn. “Je ziet nu ook dat burgemeesters ervoor kiezen om geen carnavalsvieringen te hebben, dat is vrijwillig. Ik hoop dat dat effect heeft. Maar ik maak me wel echt zorgen als ik zie wat er niet alleen in Nederland, maar ook in Noord-Europa gebeurd. Ik denk dat het niet genoeg gaat zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Klik hier voor het hele gesprek met D66-Kamerlid Jan Paternotte

 

Vergelijkbare artikelen