Urker huisarts Kees de Visser: “De GGD staat op afstand van patiënten, huisartsen kennen de achtergrond van hen”

Een vaccinatie-tweedeling in de samenleving is al weken hét onderwerp van gesprek: moeten we anders omgaan met ongevaccineerden? Op Urk, de plek met de laagste vaccinatiegraad van Nederland, kunnen mensen zich binnenkort bij de huisarts laten prikken. Huisarts en initiatiefnemer Kees de Visser hoopt daarmee vaccintwijfelaars over de streep te trekken en zo een tweedeling te voorkomen. Maandagavond bij Op1 schoof hij samen met intensivist Armand Girbes aan, die pleit voor speciale covid-ziekenhuizen.

Kees de Visser hoopt vaccintwijfelaars over de streep te trekken. “Een deel van de mensen op Urk die zich niet willen laten vaccineren zou door religieuze overwegingen komen, maar we merken ook dat een heel deel door angst en doordat het min of meer opgelegd voelt voor hen.”

Afstand van de patiënt
“Een deel gaan wij niet overtuigen”, zegt huisarts Kees de Visser stellig. Toch hoopt hij dat het prikken in de huisartsenpraktijken helpt. “De GGD is natuurlijk een grote anonieme organisatie. Zij verrichten ontzettend goed werk, maar staan wel op een afstand van de patiënt. Als huisartsen kennen we de patiënten en de achtergrond van hen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Covid-ziekenhuizen
Intensivist Armand Girbes pleit voor speciale covid-ziekenhuizen. “Ik heb wat vriendjes gebeld in het buitenland en bijvoorbeeld in Madrid is een heel groot covid-ziekenhuis opgericht. Dan kan je het echt veel beter organiseren.”

Krijg je ook bij een covid-ziekenhuis niet dezelfde problemen? Diederik Gommers zegt steevast dat er te weinig verpleegkundigen zijn. Armand Girbes: “We hebben heel hard gewerkt aan de scholing van verpleegkundigen en dat gaat goed. Ik denk dat we ook heel veel kunnen rekruteren door het  beter te organiseren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Kees de Visser & Armand Girbes terug. 

Vergelijkbare artikelen