MOJO-baas Ruben Brouwer ging om tafel met Hugo de Jonge: “Er werd ons eigenlijk vriendelijk verzocht om het dansen te verbieden”

Dinsdagavond geven De Jonge en Rutte weer een persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen. Wederom ligt een groot deel van de maatregelen vooraf al op straat. Voetbalstadions mogen weer vol, de horeca moet nog steeds om middernacht de deuren sluiten en een QR-code wordt op veel plekken verplicht. Bij Op1 bespreken Xander van der Wulp, directeur van Koninklijke Horeca Nederland Dirk Beljaarts en directeur van festivalorganisator MOJO Ruben Brouwer de gevolgen van de nieuwe maatregelen.

“Dit is echt de grootste dooie mus in onze branche kun je zeggen”, begint MOJO-baas Ruben Brouwers. “Het lijkt leuk en het lijkt veel, maar het kabinet weet dat je op 75 procent capaciteit eigenlijk onmogelijk een goed evenement kun organiseren.” Dit heeft volgens Brouwer voornamelijk te maken met de kosten. “Eigenlijk weet je met de laatste tien procent pas of je quitte speelt of wat overhoudt. Die 75 procent, die werkt dus niet.”

Om tafel
Brouwer zat vandaag nog om tafel met Hugo de Jonge. “Het was een heel bizar gesprek. Ze konden op geen enkele manier uitleggen waarom het nou 75 procent moest zijn. Daarnaast bleek gaandeweg het gesprek dat ze ons wilden vragen of wij geen dance-evenementen wilden organiseren. Er werd ons eigenlijk vriendelijk verzocht om het dansen te verbieden.”

Volgens Brouwer kreeg het demissionaire kabinet het juridisch niet voor elkaar om het zelf te verbieden. “Ze konden geen onderscheid maken tussen een concert en een dj, dus wilden ze daar met ons een afspraak over maken.” Dirk Beljaarts van de Koninklijke Horeca Nederland herkent dit. “Helaas is dat wel het niveau waar we al achttien maanden in zitten. Het dansen met alcohol is iets waar ze juridisch de vinger niet achter krijgen en om daar onderuit te komen proberen ze nu dit soort draaien te maken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

QR-code
Vanaf 25 september moeten gasten een QR-code laten zien voordat ze de horeca in mogen. Beljaarts heeft hier veel kritiek op. “Het werpt een drempel op en wij zijn een gastvrijheidsindustrie: bij ons is iedereen welkom.” Ook is het volgens hem al lastig om personeel te vinden, maar nu zou je een extra iemand moeten in zetten, die ook nog eens geen geld oplevert.

Maar het levert niet alleen praktische problemen op. “Het gaat ook om een principieel gevoel dat je hebt als horeca-ondernemer, namelijk dat jij ingezet wordt om een vaccinatieprobleem van het kabinet op te lossen. Daarom is nu de woede ook zo groot.” Volgens hem hebben duizenden ondernemers gezegd dat ze het niet gaan doen: “Wij zullen daar nooit toe oproepen, maar we begrijpen het heel goed. Als je als ondernemer in deze sector achttien maanden alles hebt gegeven voor de volksgezondheid, kun je niet, zonder onderbouwing, blijven vragen om alles nog steeds te blijven geven.”

Politiek
Politiek verslaggever Xander van der Wulp ziet dat het coronapaspoort een gevoelig onderwerp blijft in de politiek. “De angst is er bij heel veel partijen, dat je toch een soort tweedeling krijgt met mensen die er wel in mogen en er niet in mogen.” Er is eerder een motie aangenomen in de Kamer dat we dit niet moeten gaan doen. “Maar er lijkt nu toch een meerderheid te ontstaan, omdat bepaalde publieke voorzieningen zoals scholen en het openbaar vervoer beschikbaar blijven en testen gratis blijft.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Xander van der Wulp, Dirk Beljaarts en Ruben Brouwer terug.

Vergelijkbare artikelen