Prins Constantijn van Oranje over zijn vader Claus: “Het was geen makkelijke man, maar hij was warm en luisterend”

6 september zou prins Claus 95 jaar oud zijn geworden. En hoewel de prins al een tijdje niet meer onder ons is, leeft zijn herinnering nog altijd voort in het Prins Claus Fonds dat dit jaar zijn 25e jubileum viert. Na Claus’ overlijden werd zijn zoon prins Constantijn erevoorzitter en zet hij zich in voor buitenlandse kunstenaars die in hun land werken onder moeilijke omstandigheden. Maandag bij Op1 vertelde de prins alles over wat het fonds bereikt en over de band die hij had met zijn vader.

“Het was geen makkelijke man, maar hij was warm en luisterend,” begint Constantijn. “Wat ik altijd erg aan hem waardeerde was dat hij niet van conformisme hield, of van mensen die hem naar de mond praatten. Als je hem met een cliché bestookte nam hij een tegenpositie in, alleen maar om te kijken of je je het standpunt kon onderbouwen.”

Band met zijn vader
“Mijn band is over de tijd erg geëvalueerd. Hij heeft natuurlijk veel depressies gehad en was niet zo makkelijk. Maar hij was er altijd, zei niet zoveel.” Claus was een kritische man, aldus zijn zoon, “maar wel heel warm en hartelijk. Hij vond het altijd moeilijk als ik hem zo ophemelde, hij wilde ons juist kritisch laten nadenken dus dat weerde hij altijd af.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met prins Constantijn van Oranje terug.

Vergelijkbare artikelen