Sifan Hassan: “Het is mijn hoop en droom om met twee gouden medailles uit Tokyo terug te komen”

Iets meer dan een maand voordat het Olympisch vuur in Tokio eindelijk ontstoken wordt, verpulverde atlete Sifan Hassan het wereldrecord op de 10.000 meter. Bij de FBK Games in Hengelo haalde Hassan ruim tien seconden van de oude toptijd af. Bij Op1 vertelt Sifan Hassan over deze bijzondere prestatie en kijkt ze samen met sportmanager Jos Hermens vooruit op haar kansen tijdens de Spelen.

3 rondjes 
Pas in de laatste drie rondjes kreeg Sifan Hassen in de gaten dat ze een wereldrecord aan het lopen was. “Ik dacht nog 1500 meter lopen, nog maar drie rondjes, je kan het. Vooraf had ik er nog helemaal geen vertrouwen in.” Steun en toeverlaat van Hassen, Jos Hermes, had al eerder door dat er een bijzondere race gelopen werd. “Ik stond op de baan en kon haar gezicht zien. Soms zie je de verkramping in het gezicht, maar nu bleef het relaxt tot misschien de laatste paar rondjes.”

Blauw lampje
Tijdens haar race kreeg Hassen hulp van een zogenaamd ‘wavelight’. Een blauw lampje dat langs de baan meeloopt op de snelheid van het wereldrecord. Volgens Hassan zijn de lampjes erg prettig. “Soms weten we tijdens het lopen niet precies wat voor tempo we lopen. Door het lampje weet je wat het tempo is en je probeert daar te blijven.” Bovendien haalde ze er motivatie uit en dat leidde uiteindelijk tot haar wereldrecord. “Ik was gewoon bijna 29 rondjes met het lampje aan het praten. Ik moest erbij blijven.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Hardloopschoenen 
Er is afgelopen jaar een hoop gedoe geweest om de hardloopschoenen van professionele atleten. Vandaar dat Sifan Hassan haar schoenen direct na afloop van haar wereldrecordrace moest inleveren ter onderzoek. “De schoenen moeten sinds dit jaar onderzocht worden om te kijken of er niet mee gesjoemeld is. Dus ze hebben gisteren mijn nieuwe schoenen weggenomen om kapot te maken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Ramadan 
Tijdens de ramadan heeft Sifan Hassen extra getraind en dat heeft er volgens haar voor gezorgd dat ze nu een stuk sterker is. “Dat heeft me echt veel sterker gemaakt, ik denk echt dat ik door die training nu in deze vorm ben.” Volgens Jos Hermes heeft ze bijna een nieuwe trainingsvorm ontdekt door de ramadan. “De eerste week na de ramadan heeft ze het heel erg moeilijk en daarna krijgt ze echt een boost. Het is misschien wel interessant om toe te gaan passen.”

Olympische Spelen
Dan is er nog de vraag welke afstanden Hassen allemaal gaat lopen bij de Olympische Spelen in Tokyo, want zowel op de 1500, als de 5000 en 10.000 meter behoort ze tot de wereldtop. “Waarschijnlijk worden het de 5000 en de 10.000 meter.” Toch sluit ze ook de 1500 meter niet helemaal uit. “Ik heb dat tijdens de WK in Doha gedaan, maar het is wel heel moeilijk om te combineren. Het is in ieder geval mijn hoop en mijn droom om met twee gouden medailles terug te komen.”

Kijk hier het hele gesprek met Sifan Hassan en Jos Hermes terug. 

Vergelijkbare artikelen