Lilian Marijnissen, Joost Vullings en Felix Rottenberg over een bloedstollende politieke week

SP-leider Lilian Marijnissen, politiek commentator Joost Vullings van EenVandaag en voorzitter van de Branchevereniging Kinderopvang Felix Rottenberg zijn te gast om te praten over een spannende politieke week.

Het kabinet gaat de huidige lockdown in Nederland naar alle waarschijnlijkheid met drie weken verlengen, maar daar hoeft het volgens Joost Vullings niet eens bij te blijven. Ook een avondklok behoort tot de mogelijkheden. “Er is ook nog de mogelijkheid van een avondklok, maar dat wordt morgen waarschijnlijk niet koud aangekondigd, ze gaan eerst nog in overleg met de Tweede Kamer.” De SP van Lilian Marijnissen zal een dergelijk voorstel niet steunen, volgens haar zijn de voordelen van een avondklok nihil.

En dan was er natuurlijk ook de toeslagenaffaire. Volgens Lilian Marijnissen was de informatievoorziening van de Tweede Kamer niet op orde. “Wij zijn door Mark Rutte en zijn doctrine niet in staat geweest om goed te kunnen controleren en misschien ook wel in te grijpen.” Felix Rottenberg is het hier roerend mee eens en gaat zelfs nog een stapje verder. “Er zijn in Nederland zeven of acht hoge instanties van staat, die deel uitmaken van een fundamentele crisis, waarbij het gaat om rechtvaardigheid en rechtmatigheid.”

Volgens Marijnissen is er dan ook nog maar één ding mogelijk. “Als je ervoor verantwoordelijk bent dat het zo ontzettend is ontspoort en dat mensen de vernieling in zijn geholpen, dan moet hier gewoon staatsrechtelijk een streep worden getrokken. Dit nooit meer. En dan is aftreden het enige dat past.” Peter R. de Vries, die langzaam naar zijn microfoon is gekropen wil hier ook nog wel wat over zeggen. “Ik zie telkens dezelfde patronen in elke grote affaire. Er is geen lerend vermogen. En als je hier niet meer voor aftreedt: waarvoor dan wel?”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Tot slot wordt besproken of, naast het kabinet, ook Lodewijk Asscher moet aftreden als lijsttrekker van de PvdA. Rottenberg wijst erop dat Asscher fundamentele excuses heeft gemaakt, maar volgens een bijna ontploffende Peter R. de Vries is dat niet genoeg. “Ik vind het verbazingwekkend dat het maken van excuses voldoende zou zijn in deze kwestie. Ik denk dat de geloofwaardigheid van de politiek in het geding is. Als je op deze manier zo structureel gefaald hebt, is er in mijn ogen maar één geloofwaardige oplossing en dat is opstappen.”

Bekijk hier het hele gesprek tussen Lilian Marijnissen, Joost Vulling en Felix Rottenberg terug. 

Vergelijkbare artikelen