Ondernemers Arie Boomsma, Hans van Wolde, Debby van der Zande en econoom Nora Neuteboom over mogelijke verlenging van de lockdown

Sportschooleigenaar Arie Boomsma, horecaondernemer Hans van Wolde en eigenaar van een kledingwinkel Debby van der Zande reageren op de verlenging van de lockdown, die naar alle waarschijnlijkheid minimaal drie weken langer gaat duren. Dinsdag houdt het kabinet weer een persconferentie waarin de maatregelen bekend worden gemaakt. Nora Neuteboom, econoom bij ABN Amro, schuift ook aan. Zij weet wat de economische gevolgen zijn van een verlengde lockdown.

Horecaondermemer Hans van Wolde heeft de afgelopen maanden ontdekt dat hij maar weinig nodig heeft. ”Het was vreselijk, maar je komt er echt achter dat je niet veel nodig hebt.” Hij heeft nog niet van een steunpakket gebruik kunnen maken. ”Auto’s verkopen, een appartement verkopen en heel lieve mensen naast mij die helpen, zo kom ik er doorheen. En natuurlijk bak ik nu volop frieten. Ik zie het leven helemaal niet zo zwaar, want als we er doorheen komen dan komt straks die gouden eeuw.”

Econoom Nora Neuteboom denkt ook dat straks na de pandemie weer veel geld uitgegeven gaat worden. ”Natuurlijk komt het terug. Veel sectoren zullen terugveren naar waar zij voor corona waren. Toch zijn er ook wel heel wat pijnlijke punten. Veel ondernemers hebben bijvoorbeeld om uitstel van belastingen en banken gekregen. Dan komen straks wel weer de inkomsten terug, maar de kosten zijn structureel veel hoger. Dat drukt de winst.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Ook is het volgens econoom bij ABN Amro Nora Neuteboom maar de vraag of mensen het extra spaargeld dat zij nu hebben straks allemaal weer gaan uitgeven. ”Je zou misschien denken dat ze dat straks allemaal gaan uitgeven, maar dat is helemaal niet zo zeker. Uit de gedragseconomie blijkt dat mensen het lastig vinden om in te teren op hun spaargeld. En als mensen hun spaarrekening gaan gebruiken, dan is dat vaak voor grote uitgaven zoals een auto of een huis. Daar hebben veel ondernemers niet veel aan.”

Modeondernemer Debby van der Zande weet zich ook tijdens de coronacrisis goed te redden. ”We gingen top en nu gaan we goed. Ondanks dat de winkel dicht is verdienen we toch wat. Wij staan aan de goede kant van de lijn.” Sportschooleigenaar Arie Boomsma ziet ook voordelen. ”Heel veel dingen die er al aan zaten te komen, die moeten nu. In onze branche bijvoorbeeld het aanbieden van online sportlessen.” De grote sportschoolketens gaan volgens Boomsma een platform maken om alle content gratis aan te bieden. ”Dit is voor ons niet het moment om te zeggen dat we essentieel zijn. We zetten met z’n allen nog even de schouders eronder.”

Bekijk hier het hele gesprek met Arie Boomsma, Hans van Wolde, Debby van der Zande en Nora Neuteboom terug. 

Vergelijkbare artikelen