Diederik Gommers en Ernst Kuipers blikken terug op hun veelbewogen jaar

De één zat het afgelopen jaar twaalf keer bij Op1, de ander zeven keer. Terwijl vorig jaar nog niemand van ze had gehoord: Diederik Gommers en Ernst Kuipers. Bij Op1 blikken ze terug op hun veelbewogen jaar, waarin de IC’s, ziekenhuizen en het zorgpersoneel onder zware druk kwamen te staan. En we kijken ook vooruit op het aankomende jaar.

We beginnen eerst met een verrassing, want het Algemeen Dagblad heeft opdracht gegeven tot het maken van een speciaal schilderij voor de krant, geïnspireerd op de Nachtwacht. Het heet dan ook: De Coronawacht. En uiteraard zijn daar ook Diederik Gommers en Ernst Kuipers op terug te vinden.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vaccins

Het jaar 2021 begint met hoop, 8 januari gaat ons vaccinatieprogramma van start. Terecht dat iedereen valt over die paar dagen dat Nederland láter gevaccineerd wordt dan een aantal andere Europese landen? Ernst Kuipers: “De beperkende factor voor de komende periode wordt het tempo waarin het vaccin ter beschikking komt. Of je dan net voor of net na de kerst begint, maakt op het totaal niets uit. Met de vaccin-hoeveelheid die je nu krijgt, kun je net voor de kerst ook wel geven, maar dan ben je er doorheen en moet je weer wachten op de volgende batch.”

Deze pandemie heeft laten zien dat wij in Nederland er wat gezondheidszorg niet zo goed voor staan als we dachten. Denk aan de mondkapjes, die mede werden afgeraden omdat ze er niet waren, bescherming ontbrak voor cruciale beroepen (verpleeghuizen), het testen was niet op orde, het monitoren van besmette mensen was niet op orde, de IC-capaciteit was te gering waardoor patiënten naar Duitsland moesten.

Kuipers daarover: “Als je kijkt naar de scores van het Nederlands gezondheidszorgsysteem, dat gebeurt al 15 jaar lang door een onafhankelijk instituut vanuit Denemarken, dan zie je dat Nederland sinds jaar en dag bijna altijd op nummer 1 staat en altijd in de top 3. Dat gaat dan om zaken als toegankelijkheid en gelijkheid van behandeling. Dat is een groot goed. Nederland is een publiek gefinancierd systeem, het maakt niet uit of je een baan hebt, of geen eigen inkomen. Als je een dure behandeling nodig hebt, dan krijg je die.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De prik gaat er dus misschien nog niet meteen in, maar de tattoo kan wel gezet worden. De Gommers-tattoo om wel te verstaan. Diederik Gommers en Ernst Kuipers zijn dit jaar bekende Nederlanders geworden. Ze hebben gezicht gegeven aan de strijd tegen de coronapandemie. Dit heeft 3FM geïnspireerd een actie op touw te zetten waarbij je voor 5 euro een Gommers plakplaatje kunt kopen, waarbij dat geld rechtsstreeks naar het Rode Kruis gaat. Als hiermee 10.000 euro wordt opgehaald, laat 3FM DJ Sander Hoogendoorn de Gommers tattoo echt zetten. Jeroen Pauw geeft alvast het goede voorbeeld!

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk het volledige gesprek met Diederik Gommers en Ernst Kuipers hier terug

 

Vergelijkbare artikelen