Anne Wensing: ‘Je kunt wel weglopen voor het virus, maar het virus loopt niet weg voor ons’

Afgelopen 24 uur is het aantal nieuwe coronagevallen met 2250 gestegen en ook wereldwijd lijkt het virus te versnellen. Hoe is de toename te verklaren en moeten er nieuwe maatregelen worden genomen? Viroloog Anne Wensing legt het uit en Xander van der Wulp doet verslag van het coronadebat, waarin het kabinet opnieuw onder vuur kwam te liggen.

Behalve het kabinet was er ook kritiek op de adviseurs van het kabinet. De beleidsmakers werden vol aangevallen tijdens het debat. “Er ontstond toch wel een vrij desastreus beeld”, zegt Xander. Juist de dingen als bron- en contactonderzoek en testen gaan niet goed. Volgens RIVM-baas Jaap van Dissel zitten we inmiddels in die bevreesde Tweede Golf. De afgelopen 24 uur is het aantal nieuwe coronagevallen met 2250 gestegen en lijkt het virus ook wereldwijd te versnellen.

“Het is natuurlijk gewoon ontzettend moeilijk om de maatregelen die er zijn vol te houden”, zegt viroloog Anne Wensing. “Ik had natuurlijk ook gehoopt dat we na die eerste golf het virus een hele tijd niet terug zouden zien, tenminste niet op een manier dat we ons zorgen hoeven te maken. Maar je ziet toch wel de laatste tijd dat mensen coronamoe worden.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Hugo de Jonge onder vuur tijdens Kamerdebat

De toon van het debat was hard, volgens Xander van der Wulp. “Er werd heel erg op de man gespeeld.” De minister van Volksgezondheid kreeg ervan langs, onder meer van Geert Wilders. “Dit is geen fijn debat voor hem”, zegt Xander over minister De Jonge. “Hij zit niet op een goede positie, alle dingen rond bron- en contactonderzoek liggen op zijn bordje en binnen zijn eigen partij is hij gekozen tot leider, maar dat is ook niet echt een warm bad.” Toen Xander naar het debat keek gingen zijn gedachten terug naar Bruno Bruins, die een paar maanden geleden op die plek letterlijk is omgevallen door de zwaarte van het werk.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug

Vergelijkbare artikelen