Joël Voordewind en Steffi de Pous over de tragedie in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos

Er heeft een grote brand gewoed in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos, waar dertienduizend vluchtelingen onder ellendige omstandigheden verblijven. Steffi de Pous van hulporganisatie Because we Carry en Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie over de tragedie. Hoe kon het zo ver komen? En hoe moet het verder met de opvang van de vluchtelingen?

Steffi de Pous zet zich al jarenlang in voor de vluchtelingen in kamp Moria op Lesbos en heeft in al die jaren heel wat gezien en meegemaakt, maar deze gebeurtenissen gaan haar niet in de koude kleren zitten. “Ik ben wel gevoelig, maar ik sta wel mijn mannetje, maar ik ben het wel een aantal keer verloren. Er zijn mensen die alles kwijt zijn, gevlucht zijn – en in Moria komen – waar de situatie zo inhumaan is – en dan gebeurt dit. Ik schaam me daar echt kapot voor. Ik heb filmpjes gezien waarin vrouwen met kinderen in hun arm wegvluchten in de nacht, in paniek.”

Joël Voordewind, Kamerlid van de ChristenUnie, noemt de tragedie in het vluchtelingenkamp een humanitaire ramp. “Een tikkende tijdbom die is afgegaan. Als je daar kwam voel je de spanning, de situatie is daar zo slecht. Volgens Caroline Willemen van Artsen Zonder Grenzen is dit alles mede het resultaat van falend Europees immigratiebeleid. Voordewind is het daarmee eens. “En het cynische is misschien ook nog wel dat dit doelbewust gebeurt, doordat we Lesbos er zo bij laten liggen om mensen af te schrikken, zodat ze niet de boot nemen van Turkije naar Griekenland. Als de mensen straks wel doormogen gaan die signalen ook weer naar Turkije toe en nemen de mensen wél weer de boot naar Griekenland.”

Voordewind wijst er nog op dat de EU drie miljard euro noodhulp heeft gegeven aan Griekenland. “En dat was niet om de euro te steunen”. Steffi de Pous ziet dat geld alleen niet terug als ze in Moria is. Voordewind erkent dat het geld in de zakken van de verkeerde mensen terechtkomt.

Asielzoekers opnemen

In juli, vlak voor het zomerreces, werd in de Tweede Kamer een motie in stemming gebracht om vijfhonderd weeskinderen van de Griekse eilanden naar Nederland te halen. De ChristenUnie stemde uiteindelijk tegen, met de andere regeringspartijen. Volgens Voordewind is de reden dat de coalitie in een patstelling zat. “We wisten dat als de ChristenUnie mee zou stemmen met de linkse partijen, er ook geen meerderheid zou komen. Daarom is de partij op zoek gegaan naar een alternatief binnen de coalitie”, zegt Voordewind. Het Kamerlid is van mening dat Nederland zijn eerlijke aandeel asielzoekers met een verblijfsstatus, die van Griekenland naar het vasteland worden overgebracht, moet opnemen.

Oplossingen

Wie gaat dit nu oplossen? vraagt Steffi de Pous zich af. Er liggen dertienduizend mensen op de straten. “Moet ik nu op Facebook gaan vragen om tenten? Ligt die verantwoordelijkheid bij mij? Kleine Steffi de Pous die zich – met een klein, fantastisch team – inzet? Wie gaat dit nu doen?”

Volgens Voordewind zijn de Eurocommissarissen nu bezig om te kijken of ze een Europees asielbeleid kunnen gaan organiseren. “Ze moeten tot een eerlijke verdeling komen over Europa en tegen de mensen zonder verblijfsstatus ook gezamenlijk zeggen dat ze terug moeten naar hun thuisland, anders is het hele asielbeleid in Europa niet houdbaar, want mensen blijven komen. De asielprocedure moet sneller en daarvoor moeten wij misschien ook onze capaciteit verder naar voren zetten, aan de Griekse en Italiaanse grens.”

Kijk hier het hele gesprek terug:

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

 

Vergelijkbare artikelen