Op1

De veelzijdige talkshow met elke werkdag een ander presentatie-duo. Rond 22.20 uur met de gasten van de dag op NPO 1.

Maandag

Sophie Hilbrand

Sophie Hilbrand presenteert sinds januari 2020 eens per week Op1 namens BNNVARA samen met Hugo Logtenberg.

Na een studie marketing en communicatie in Amsterdam begon Sophie Hilbrand (Alkmaar, 1975) haar televisiecarrière bij het MTV-programma 6Pac. Daarna volgde in 2004 de logische overstap naar het BNN van Bart de Graaff. Ze verscheen in Try Before You Die, waarin ze vier seizoenen deelnam aan de zijde van onder meer Filemon Wesselink, Katja Schuurman en Ruben Nicolai. Samen met Filemon maakte ze ook Lijst0, een politiek programma gericht op jongeren in verkiezingstijd.

Sophie stond aan de wieg van het legendarische Spuiten en Slikken, het programma over seks en drugs op NPO 3, waar ze de eerste presentator was. In de studio interviewde ze bekende Nederlanders over hun avonturen tussen de lakens of hun ervaringen met drugs. Bij de start zorgde Spuiten en Slikken meteen voor een hoop rumoer in Nederland. Het CDA wilde zelfs dat toenmalig minister van Justitie Piet Hein Donner een stokje zou steken voor de live-uitzendingen waarin harddrugs gebruikt zou worden.

Op 5 juli 2007 haalde Sophie zeer letterlijk het NOS Journaal doordat ze samen met BNN-collega Nicolette Kluijver NOS-weerman Gerrit Hiemstra onderbrak tijdens zijn weerpraatje in het Journaal van acht uur. Dit deden ze voor het programma De Klimaatpolitie, om Hiemstra te vragen vaker aandacht te besteden aan het klimaat, en zo maakten ze meteen reclame voor de Wereld Klimaatdag.

Ook begon ze in deze tijd aan haar acteercarrière, want ze was te zien in de boekverfilming van Jan Wolkers’ Zomerhitte.

Daarna verschijnt Sophie nog in vele programma’s van BNN (en later BNNVARA), bijvoorbeeld als presentator van De Nationale IQ Test, als BN’er in Ranking the Stars, quizmaster in Dwars Door De Week en als tafeldame van Matthijs van Nieuwkerk in DWDD.

Later maakt Sophie meer en meer persoonlijke televisie. Haar programma Sophie in de mentale kreukels, waarin ze het fenomeen burn-out onderzoekt – iets dat haar zo’n 7,5 jaar geleden zelf ook trof – noemt ze het meest persoonlijke dat ze ooit heeft gemaakt.

Vorig jaar onderzocht ze in het sociale experiment It’s a man’s world  wat er gebeurt als je de traditionele rollenpatronen tussen mannen en vrouwen omdraait.

Sinds 4 juni is het tweede seizoen van Opstandelingen te zien, waarin Sophie wederom buurten en dorpen bezoekt waar bewoners zich het slachtoffer voelen van voortdurend bestuurlijk onrecht en in conflict zijn met het lokale bestuur of met elkaar.