Op1

De veelzijdige talkshow met elke werkdag een ander presentatie-duo. Rond 22.30 uur met de gasten van de dag op NPO 1.

Maandag

Nadia Moussaid

Nadia Moussaid presenteert sinds 16 augustus 2021 Op1. Nadia is geen onbekende bij Op1. In de zomermaanden van 2020 vormde ze samen met Pieter van der Wielen al een presentatie-duo namens de VPRO.

Nadia (Schiedam, 30 mei 1984) rondt in 2009 haar studie Sociale en Culturele Antropologie af aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar specialisatie en interesse gaat onder andere uit naar de positie van vrouwen in de Arabische wereld. In 2010 begint ze aan een carrière in de journalistiek.

Voor de televisieproducent Multiculturele Televisie Nederland (MTNL) doet ze vanaf 2010 redactie en research. Ze werkt mee aan programma’s voor haar omroep de VPRO. Van 2012 tot 2013 werkt ze daarnaast voor de Amsterdamse lokale televisiezender AT5. Bij deze zender werkt ze niet alleen als redacteur, maar ook als verslaggever en presentatrice. Dit doet ze vooral voor het programma De Stelling van Amsterdam.

Nadia houdt zich naast presentatie en redactioneel werk ook bezig met het maken van eigen journalistieke producten. In 2015 maakt ze de documentaire Leven, liefde & hiv, waarin ze twee vrouwen portretteert die leven met de ziekte hiv. De documentaire wordt uitgezonden in de televisiereeks Teledoc Campus, een platform voor de documentaires en journalistieke stukken van beginnende, jonge regisseurs en producenten.

De documentaire Lost Generation maakt Nadia in 2015 voor het voormalige journalistieke jongerenmediaplatform Mindshakes. In deze documentaire laat Nadia het leven zien van werkloze jongeren met een uitzichtloos bestaan in Bosnië-Herzegovina. Twintig jaar na de oorlog is 57 procent van de jongeren in dit land werkloos. Nadia volgt in haar docu drie van hen in deze situatie.

Het presenteren gaat Nadia erg goed af: vanaf 2016 is ze het nieuwe gezicht van het wekelijkse praatprogramma van NTR De Nieuwe Maan op NPO 2. Deze opiniërende en actuele talkshow heeft een scherp oog voor ontwikkelingen in de multiculturele samenleving. In 2018 draagt Nadia het stokje over aan Fidan Ekiz. Ze presenteert daarna in de zomer van 2018 het programma Laat op Eén. Dit programma wordt in de maand augustus uitgezonden tijdens de afwezigheid van Jinek. In Laat op Eén spreekt Nadia verschillende gasten over maatschappelijke, politieke en actuele onderwerpen.

In 2019 is Nadia terug bij de VPRO, waar ze verschillende radio- en televisieprogramma’s maakt en presenteert. Zo was ze te horen in het radioprogramma Bureau Buitenland en deed ze verslag van het Holland Festival: een internationaal podiumkunstenfestival in Amsterdam, voor theater, muziek en dans. Ook wordt Nadia Moussaid nummer 1 van de Kleurrijke Top 100 in de categorie media. “Zij is de personificatie van talent, vrouwelijk leiderschap, intellect en verbinding. Al die jaren dat Nadia in de media werkt, maakt zij zich hard voor diversiteit, feminisme en gelijkwaardigheid”, luidde het lovende oordeel van de jury.

Sinds 2020 presenteert Nadia ook het programma VPRO Mondo, waarin alles draait om boeken, films en muziek.