Op1

De veelzijdige talkshow met elke werkdag een ander presentatie-duo. Rond 22.30 uur met de gasten van de dag op NPO 1.

Dinsdag

Giovanca Ostiana

Sinds januari 2020 presenteert Giovanca Ostiana samen met Tijs van den Brink Op1 namens de Evangelische Omroep. Samen bespreken zij elke dinsdagavond het nieuws van de dag met een verscheidenheid aan gasten.

Giovanca Ostiana (Alkmaar, 22 maart 1977) behaalt in 2007 haar masterdiploma orthopedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna slaat haar carrière snel een nieuwe richting in. Na 10 jaar als achtergrondzangeres voor onder anderen Izaline Calister, Rootsriders, Jhelisa Anderson, Benny Sings, Noisia en Wouter Hamel wordt Giovanca in 2007 één van de zangeressen op het album The Mighty 8 van het Nationaal Pop Instituut. Deze organisatie zet zich in voor de ontwikkeling en kwaliteit van de Nederlandse popmuziek.

Na dit succesvolle album neemt haar zangcarrière een vlucht. In 2007 bereikt de zangeres de hitparade met een nummer dat ze samen met zanger Wouter Hamel zingt: As long as we’re in love. Ze is ook meerdere keren te gast als zangeres of muziekdeskundige bij talkshows zoals De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman.

In 2008 brengt Giovanca haar eerste solo-album uit: Subway Silence. Het nummer On my way van dit album wordt een hit. Ze zingt het live bij verschillende programma’s, waaronder GIEL, Raymann is Laat en Goedemorgen Nederland.

Giovanca is in de jaren die komen niet meer weg te denken van de muziekpodia en krijgt ook steeds meer waardering van het Nederlandse en internationale publiek. Ze tourt veel en niet alleen in eigen land, maar bijvoorbeeld ook veel door Japan. Ook verovert ze verschillende prijzen, zoals de 3FM Serious Talent Award en de Laren Jazz Award in 2009 en in 2015 wint ze de NPO Radio 6 Soul & Jazz Award. Daarnaast werd ze ook verschillende malen genomineerd voor onder anderen een 3FM Award en de Edison Jazz Awards.

Giovanca zet zich actief in voor Plan Nederland, een organisatie die zich bezighoudt met ontwikkelingssamenwerking. Ze is actief geweest in onder andere Sierra Leone en zet zich in voor het welzijn van meisjes in ontwikkelingslanden.

In 2010 wint Giovanca de Zilveren Harp en brengt ze een nieuw album uit getiteld While I’m awake. Na drie jaar maakt ze nog een nieuw album: Satellite Love.

Ook maakt Giovanca vier jaar lang haar eigen radioshow genaamd “Episodes” op Sublime FM, waar ze parels uit de Jazz, Soul, Funk & Global Music draait. Het mag duidelijk zijn dat de zangers een duizendpoot op het gebied van muziek is. Naast radio heeft Giovanca sinds 2015 ook haar eigen column in het muziekblad Jazzism.

Vanaf 2017 begint Gio haar carrière als presentatrice. Ze presenteert van 2017 tot 2019 het VPRO-programma Vrije Geluiden: een podium voor elke vorm van muziek, van klassiek tot jazz, van wereldmuziek tot pop. Verschillende beroemde artiesten van alle genres komen voorbij.

Binnenkort hoopt de zangeres haar theatertour ‘Giovanca honours Diana Ross’ voort te zetten, die vanwege de coronacrisis bruut werd beëindigd.