Op1

De veelzijdige talkshow met elke werkdag een ander presentatie-duo. Rond 22.20 uur met de gasten van de dag op NPO 1.

Maandag

Erik Dijkstra

Erik Dijkstra is sinds januari 2020 presentator van Op1 in een duo met Willemijn Veenhoven. Samen zitten ze elke maandag namens BNNVARA aan de kop van de tafel.

In Groningen rondt Erik Dijkstra (Glanerbrug, 1977) een studie geschiedenis af aan de RUG, gevolgd door een postdoctorale opleiding radio- en televisiejournalistiek. Daarna werkt hij achtereenvolgens voor RTV Noord, Omroep Flevoland en RTV Noord-Holland. Voor die laatste omroep maakt hij onder andere het cultprogramma De Eurokok. Een smerig kookprogramma met een werkloze kok. Een uitzending met de uitspraak: ‘Ik heb hele vuile nagels maar die worden vanzelf schoon in het gehakt’ wordt zelfs genomineerd als tv fragment van het jaar.

Erik raakt in 2008 bekend bij het grote publiek als ‘Jakhals Erik’ van ‘De Jakhalzen’, een rubriek van De Wereld Draait Door. Gekleed in het kenmerkende zwarte pak met rode stropdas houdt hij samen met mede-Jakhals Frank Evenblij op locatie interviews over actuele gebeurtenissen, satirisch of juist serieus. In 2014 stopt de rubriek. Bij DWDD is hij nog wel te zien als tafelheer of als expert op het gebied van sport.

Van 2010 tot 2011 schuift Erik geregeld aan bij het programma Voetbal Inside en bij Voetbal Inside Oranje tijdens de Wereldkampioenschappen in 2010 en 2014 en het Europees Kampioenschap in 2012. In de zomer van 2011 maakt hij reportages vanuit de Tour de France voor het wielerprogramma Tour du Jour. Voor dit programma reist hij ook af naar Frankrijk tijdens de Tours van 2012 en 2014.

Erik’s carrière in de sportjournalistiek gaat in 2012 verder bij het programma Bureau Sport, dat hij nu al 8 jaar presenteert samen met Frank Evenblij. Deze journalistieke zoektocht vol satire stort zich sportbreed op vraagstukken, mysteries en mythen in de Nederlandse sportgeschiedenis.. Het programma is te zien op tv, iedere vrijdag te horen op de radio en sinds 2017 staan Frank en Erik ook in theaters door het hele land.

In 2014 raakt Erik in opspraak als hij van grote hoogte een bierflesje op een rondvaartboot van stichting de Zonnebloem gooit. Gelukkig raakt niemand gewond. Hij biedt zijn excuses aan, de zaak wordt geseponeerd en Erik doet een paar dagen vrijwiligerswerk voor de stichting.

In 2014 blijkt ook dat Erik aan algemene kennis geen gebrek heeft: hij behaalt de tweede plaats bij De Slimste Mens. Door een kolosale blunder in de laatste seconde geeft hij de winst uit handen, iets waar hij naar eigen zeggen drie maanden wakker van lag.

Samen met Gerdi Verbeet en Kees Driehuis werkt hij in 2015 aan de serie De Strijd, over de geschiedenis van de arbeider. Het is een 10-delige serie die het verhaal wil vertellen van de gewone man die strijd heeft moeten leveren om vooruit te komen in het leven.

Eind 2015 publiceert Erik zijn eerste boek. Een zoektocht naar de mysterieuze schaatser Hans van Helden die jarenlang namens Frankrijk uitkwam, maar sinds 20 jaar van de aarbodem lijkt verdwenen. Erik speurt hem op en schrijft daar een boek over. Volgens hemzelf ‘het beste boek over schaatsen sinds de tweede wereldorlog.’ De hoofdpersoon denkt daar anders over en wil Erik voor de rechter slepen. Uiteindelijk wordt de kwestie opgelost. Eind 2020 moet een boek van zijn hand verschijnen over Muhammad Ali.

Erik’s Twentse roots en liefde voor voetbalclub FC Twente leiden in 2016 tot de documentaire Het laatste jaar van FC Twente. De club werd landskampioen in 2010, maar in de jaren daarna raakte de club steeds meer in de sportieve en financiële problemen. Over het dieptepunt in het voetbalseizoen van 2015/2016 maakt Erik samen met regisseur Geertjan Lassche in opdracht van de VARA een documentaire vanuit het perspectief van de gewone supporter.

Als journalist gaat Erik in 2017 op zoek naar het ware gezicht van Ernesto Che Guevara: een man die lang bekend stond als legende, icoon en verzetsstrijder, maar ook als koelbloedige moordenaar. Toch is hij zelfs nu, vijftig jaar na zijn dood, nog steeds terug te vinden op petjes, tasjes en T-shirts. Maar wie was hij nu eigenlijk echt? Naar dat antwoord zoekt hij in Zuid-Amerika in de vierdelige documentaireserie CHE: Leven en Erfenis van een Revolutionair.

Daarna werkt hij nog mee aan een serie over populistische leiders zoals Evo Morales, Desi Bouterse en Fidel Castro. Dankzij die programma’s spreekt hij inmiddels Spaans hoewel veel mensen beweren dat hij gewoon Twents praat, maar dan in het Spaans.

Erik is eveneens sinds 2018 de opvolger van Kees Driehuis als presentator van de quiz Per Seconde Wijzer. Bij deze spelshow voelt hij zich erg op zijn plek met zijn nieuwsgierige aard, brede interesses en voorliefde voor willekeurige feitjes.