Op1

De veelzijdige talkshow met elke werkdag een ander presentatie-duo. Rond 22.20 uur met de gasten van de dag op NPO 1.

Vrijdag

Astrid Joosten

Astrid Joosten (1958) presenteert sinds november 2020 samen met Paul de Leeuw de vrijdagavonden van Op1 namens BNNVARA.

Na het behalen van het atheneum begint Astrid Joosten aan de studie Spaanse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Tegelijkertijd volgt ze ook de kopstudie massacommunicatie. Ook geeft ze Spaanse lessen in het buurthuis, werkt als tolk voor een advocaat in de Bijlmerbajes en maakt deel uit van een bandje.

Nadat haar vader haar attendeerde op een advertentie in de krant om omroepster bij de VARA te worden, komt ze in 1983 – inderdaad als omroepster – voor het eerst op televisie. Ze krijgt meer kansen bij de VARA en besluit dan ook te stoppen met haar studie Spaans.

Ze werkt in die tijd mee aan verschillende radio- en televisieprogramma’s zoals Lijn 3, Bij Koos met Koos Postema, loopt mee op de redactie van Achter het nieuws en loopt stage bij het NOS Journaal. Daar werkt ze na haar stage ook nog een aantal jaren op de binnenlandredactie en de sociaal economische redactie.

Vanaf 1988 presenteert Astrid Joosten samen met Jaap Jongbloed 3 jaar lang de talkshow Jongbloed & Joosten voor de TROS. Voor diezelfde omroep presenteert ze tevens de quiz Triviant.

In 1990 keert Joosten terug bij de VARA en gaat daar niet meer weg. Ze presenteert in die tijd samen met Paul Witteman het nieuwsprogramma In het nieuws en wordt het gezicht van de televisieklassieker Twee voor Twaalf dat anno 2020 nog altijd door haar wordt gepresenteerd en op hoge kijkcijfers kan rekenen.

Later presenteert Joosten bij de VARA interviewprogramma’s als De show van je leven en Oog in oog waarin ze het leven van bekende Nederlanders doorneemt. In het Hof van Joosten duikt ze de juridische wereld in en presenteert ze met Kanniewaarzijn een satirische consumentenshow. Naast al haar televisiewerkzaamheden schrijft Joosten ook nog eens vier boeken.

Vanaf november gaat ze samen met Paul de Leeuw een nieuwe uitdaging aan op de vrijdagavond van Op1. “Ik had heel veel zin om weer gesprekken te voeren op televisie. Dat ik dat ook nog eens met Paul mag doen maakt dat ik me er zeer op verheug. We hebben er erg veel zin in om elke vrijdag een sprankelende uitzending te maken Op1.”