Waarom onthield Nederland zich van stemming bij de VN-resolutie over Gaza?

Nederland onthield zich van stemmen over de VN-resolutie voor een staakt-het-vuren in Gaza. Tot grote onvrede van SP-Kamerlid Jasper van Dijk, terwijl VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans voorstander is van de keuze van het kabinet. Wat moet Nederland nu doen? 

De oorlog in Israël bereikt ook onze verkiezingscampagne. Want moest het kabinet nou wel of niet de VN-resolutie steunen om inwoners van Gaza te helpen? Ja, zegt Kamerlid Jasper van Dijk, nee, zegt zijn collega Ruben Brekelmans.

Het Israël standpunt van de Nederlandse regering zet de politieke verhoudingen verder op scherp. Ons land onthield zich dit weekend van stemming bij de VN-resolutie die opriep tot een humanitair staakt-het-vuren in Gaza. Daar was Jasper van Dijk van de SP het absoluut niet mee eens. “De VN had een resolutie gemaakt die opriep tot een staakt-het-vuren, die opriep tot het toelaten van hulp en die er toe opriep dat gegijzelden vrijgelaten moesten worden. Het was een hele gebalanceerde resolutie”, aldus het Kamerlid.

Waarom stemde Nederland niet?

Toch besloot Nederland niet te stemmen. Waarom? Van Dijk vindt het een gemiste kans. “Volgens mij moeten we dit vreselijke geweld met zijn alles stoppen. Nederland had hier voorop kunnen lopen en zo’n kans moet je niet laten schieten.”

Collega Kamerlid Ruben Brekelmans kan zich niet vinden in de woorden van Van Dijk. Volgens de VVD’er was de resolutie lang niet zo gebalanceerd als geschetst. “Het was geen gebalanceerde tekst. Wat er bijvoorbeeld niet in stond was een veroordeling van Hamas en er stond niets in over het zelfverdedigingsrecht van Israël. In feite zou je met deze resolutie zeggen dat Israël geen militaire middelen meer mag inzetten om Hamas te verzwakken en dan zat er ook nog geen oproep in om gijzelaars vrij te laten. Dat zijn drie hele belangrijke onderdelen van het internationaal recht.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de VN-resolutie terug.

Vergelijkbare artikelen