Nadat Mats plotseling overleed, redde hij met zijn organen levens

In een spontaan gesprek over orgaandonatie deelt Mats met zijn opa en oma dat ze van hem alles mogen hebben. Als de pas 19-jarige jongen een paar dagen later overlijdt na een metro-ongeluk, redden zijn organen vijf levens. Zijn ouders Niels en Litania delen vanavond samen met IC-arts Diederik Gommers hoe één beslissing van Mats het leven van vijf anderen veranderde.

Tijdens een ongepland gesprek over orgaandonatie met zijn oma en opa zegt de 19-jarige Mats: “Van mij mogen ze alles hebben, behalve mijn huid.” Diezelfde week komt hij onverwachts te overlijden na een vrolijke avond uit en een reeks ongelukkige gebeurtenissen, waarbij hij wordt aangereden door een metro bij halte Blijdorp en drie dagen later overlijdt.

Vier mensen gered

Diederik Gommers moest aan de ouders van de overleden Mats vragen of hun zoon orgaandonor kon zijn: ze zeiden ja en die beslissing heeft levens gered. “Er zijn vier mensen die een veel beter leven leiden dan eerst. Het brengt Mats niet terug, maar het helpt dat zoiets tragisch toch iets goeds teweeg heeft gebracht. Zo ervaren we dat wel”, vertellen de ouders van Mats.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de 19-jarige Mats terug.

 

Vergelijkbare artikelen